Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Sesi bincang pembangunan profesional dalam pendidikan

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 10 NOV – Dengan matlamat untuk memberikan pendedahan mengenai penggunaan teknologi pendidikan dalam memperkasakan lagi pengajaran mereka, guru-guru Sekolah Chung Hwa Kiudang telah menghadiri sesi pembangunan profesional bertajuk School TechTalk: Large Language Models 101, yang diadakan secara dalam talian pada 8 November lalu.

  Sesi pembangunan profesional berkenaan dikendalikan oleh ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Chong Chin Yee di mana sesi bertujuan untuk membantu para guru menggunakan kecerdasan buatan (AI) dalam bilik darjah mereka.

  Semasa sesi berkenaan, Yang Berhormat Chong Chin Yee mengetengahkan pelbagai teknologi seperti ChatGPT, BingChat, Notion, Miro, Mattermost, Whimsical dan banyak lagi, serta menerangkan bagaimana teknologi berkenaan boleh dimanfaatkan untuk meningkatkan kaedah pengajaran.

  Beliau juga menggalakkan para guru untuk menerima pakai AI dalam merancang pelajaran, menekankan potensinya bagi pendidikan khusus, memudahkan tugasan serta menjana persekitaran pembelajaran yang interaktif.

  Di samping itu, beliau juga menunjukkan AI Chatbot, LightBulb yang mengintegrasikan aplikasi pesanan yang sering digunakan. Ia juga menggunakan keupayaan ChatGPT dan Bing Search serta berfungsi sebagai instrumen pintar dan interaktif bagi tujuan pendidikan.

  Pada masa yang sama, beliau juga menggalakkan para guru untuk menghasilkan AI Chatbot mereka sendiri sebagai alat pendidikan pada masa akan datang.

  Usaha Yang Berhormat Chong Chin Yee untuk mempromosikan inovasi dan literasi teknologi dalam pendidikan akan memberikan manfaat kepada murid-murid Sekolah Chung Hwa Kiudang.

  Yang Berhormat Chong Ching Yee mengendalikan sesi pembangunan profesional yang diadakan secara dalam talian baru-baru ini. – GAMBAR SERAHAN SEKOLAH CHUNG HWA KIUDANG
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...