Sesi persekolahan ke-3 bermula dalam talian hari ini

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 17 OGOS – Sesi penggal persekolahan ke-3 akan bermula esok (18 Ogos) di mana pengajaran dan pembelajaran akan dilaksanakan secara dalam talian sehingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian bagi semua sekolah rendah, menengah, maktab, pusat tingkatan enam dan sekolah-sekolah swasta di bawah kawalan Kementerian Pendidikan dan sekolah-sekolah di bawah kawalan Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU).

Bagi sekolah-sekolah antarabangsa pula, pengajaran dan pembelajaran juga diadakan secara dalam talian dan akan bermula pada tarikh yang akan ditetapkan oleh institusi masing-masing.

Perkara tersebut diumumkan oleh Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Hamzah bin Haji Sulaiman pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam yang berlangsung di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato menegaskan, bagi memastikan kesihatan dan keselamatan para pelajar dan warga sekolah terjaga serta terhindar daripada jangkitan, pelajar-pelajar dikehendaki untuk terus berada di rumah dan mengikuti pembelajaran secara dalam talian melalui pelbagai landasan mengikut sekolah masing-masing.

“Bagi pelajar yang tiada akses internet atau peranti, pengajaran dan pembelajaran akan dikendalikan melalui mana-mana aplikasi telekomunikasi yang bersesuaian seperti pemakluman dan pemberian bahan pembelajaran melalui telefon bimbit agar pelajar-pelajar dapat belajar secara fleksibel,” jelas beliau.

Gambar fail bertarikh 5 Oktober 2020 menunjukkan seorang pelajar mengikuti kelas online hari pertama persekolahan di Manila, Filipina. Sekolah-sekolah di Negara Brunei Darussalam akan memulakan sesi persekolahan ke-3 secara online bermula hari ini. – Xinhua

Dalam masa yang sama, beliau turut mengongsikan sekolah-sekolah akan terus mengaktifkan pelan kesinambungan perniagaan (BCP) masing-masing bagi menjaga kesejahteraan guru-guru dengan mengarahkan warga sekolah untuk bertugas dari kediaman masing-masing (WFH) bermula esok sehingga ke satu tarikh yang akan dimaklumkan.

“Pelaksanaan kaedah WFH ini bagi pihak sekolah adalah diselaraskan dengan kaedah flexible working arrangements untuk semua warga perkhidmatan awam seperti yang dinyatakan di dalam Surat Keliling Jabatan Perdana Menteri bilangan 06/2020,” jelas beliau.

Berhubung dengan peperiksaan-peperiksaan yang dijadualkan tahun ini, Yang Berhormat Dato memaklumkan Peperiksaan Penilaian Sekolah Rendah (PSR) yang dijadualkan pada 14 Oktober depan ditunda hingga 16 November depan tertakluk kepada perkembangan situasi penularan jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam. Peperiksaan Brunei Cambridge International General Certificate of Secondary Education (IGCSE), Brunei Cambridge General Certificate of Education (BC GCE) ‘O’, ‘AS’ dan ‘A’ Level pula masih dalam penelitian dan perundingan bersama badan-badan peperiksaan yang berkenaan.

Manakala itu, peperiksaan akhir tahun juga akan sama ada ditunda atau dibatalkan tertakluk kepada perkembangan keadaan penularan jangkitan COVID-19. Menurutnya, pihak Kementerian Pendidikan akan mengongsikan maklumat terkini mengenai peperiksaan-peperiksaan tersebut dari semasa ke semasa melalui saluran rasmi Kementerian Pendidikan.

Yang Berhormat Menteri Pendidikan juga memaklumkan bahawa Majlis Sambutan Hari Guru, majlis konvokesyen atau Hafl Al-Takharruj dan pesta konvo atau Mahrajan Hafl Al-Takharruj bagi Universiti Brunei Darussalam (UBD), Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) dan Universiti Teknologi Brunei (UTB) adalah ditangguhkan pelaksanaannya ke satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.