Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Sesi SPK diteruskan Jun ini

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 MEI – Tabung Amanah Pekerja (TAP) akan meneruskan lagi sesi konsultasi Skim Persaraan Kebangsaan (SPK) bagi semua ahli di Aras Bawah, Bangunan Persekutuan Guru-Guru Melayu Brunei (PGGMB) di ibu negara mulai awal hingga penghujung Jun nanti.

  Sesi tersebut akan dibukakan dari jam 8 pagi sehingga 3:30 petang dan ditutup pada hari Jumaat dan Ahad.

  Ia akan membolehkan ahli-ahli untuk mengetahui lebih lanjut mengenai anuiti bulanan yang akan diterima semasa bersara dan simpanan SPK mereka.

  TAP dalam kenyataannya hari ini menjelaskan, semasa sesi tersebut, ahli-ahli juga dapat membuat permohonan pengeluaran skim TAP (seperti pengeluaran TAP 50 tahun, TAP 55 tahun dan TAP Perumahan), pengeluaran SPK (pengeluaran SPK 45 tahun, SPK 50 tahun, SPK 55 tahun dan SPK Perumahan) atau Pengeluaran SCP 60 tahun.

  Para ahli dinasihatkan untuk membawa dokumen-dokumen asal sama ada salinan pengenalan (kad pengenalan atau lesen memandu), serta maklumat akaun bank ahli iaitu kad maklumat akaun atau buku bank atau penyata akaun.

  Gambar fail sesi SPK yang diadakan bagi bulan Mei di Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas baru-baru ini.

  Bagi ahli yang ingin membuat permohonan TAP Perumahan atau SPK Perumahan perlu membawa dokumen-dokumen yang berkenaan dan senarai dokumen boleh dirujuk di laman sesawang www.tap.com.bn.

  Ahli-ahli pemegang kad pengenalan berwarna ungu adalah dikehendaki untuk membawa dokumen pasport atau Sijil Pengenalan Brunei masing-masing.

  Tarikh akhir bagi permohonan pengeluaran skim TAP/SCP/SPK adalah pada 30 Jun dan pengeluaran SPK akan dibukakan kembali pada 17 Julai depan.

  Menurut TAP lagi, memandangkan berkemungkinan jumlah permohonan pengeluaran yang diterima adalah tinggi, Tekad Pemedulian Orang Ramai (TPOR) sementara bagi pengeluaran-pengeluaran SPK akan mengambil masa sehingga satu bulan dari tarikh pelaksanaan SPK nanti.

  Maklumat tambahan boleh didapati melalui laman sesawang atau akaun media sosial TAP.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...