Seyboth juara termuda Golden Swing

SANTIAGO, 2 MAC – Remaja dari Brazil, Thiago Seyboth Wild menjadi juara paling muda di kejohanan tenis gelanggang tanah liat di Amerika Latin di gelanggang tenis ’Golden Swing kelmarin sejak Rafael Nadal menjuarainya pada 2005.

Pemain berusia 19 tahun itu menewaskan Casper Ruud dari Norway dengan kemenangan 7-5, 4-6, 6-3 di perlawanan akhir untuk menjadi juara termuda Brazil pada acara kejohanan ATP itu.

Nadal berusia 18 tahun ketika dia memenangi di Acapulco pada 2005 apabila acara Mexico itu masih dimainkan di gelanggang tanah liat.

Kedudukan Seyboth Wild kini akan meningkat daripada 182 di dunia kepada 113 apabila ranking baharu dikeluarkan hari ini.

Ruud, pemain nombor 38 dunia, telah tiba di Chile dua minggu selepas memenangi kejohanan Buenos Aires, setelah menjadi juara pertama ATP di Norway.

“Dia membuktikan bahawa dia berhak menerima wild card dan mengambil berat tentang peluangnya,” kata Ruud kepada laman web.

“Walaupun saya tidak berpengalaman, saya dapat melihat bahawa dia akan bertahan selama bertahun-tahun lagi. Semoga kita boleh berlawan lebih banyak perlawanan akhir bersama di masa depan.” – AFP

Reaksi Thiago Seyboth Wild memegang trofi selepas memenangi perlawanan akhir ATP World Tour Santiago Terbuka 2020 menentang Casper Ruud Norway di Santiago. -AFP