Shinzo Abe batal lawatan ke India

NEW DELHI, 13 DIS – India mengatakan hari ini, lawatan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe ditangguhkan selepas beberapa hari berlakunya protes keganasan di bandar timur laut India di mana sidang kemuncak bersama Perdana Menteri Narendra Modi telah dirancang.

“Kedua-dua pihak telah bersetuju untuk menangguhkan lawatan tersebut ke tarikh yang akan ditetapkan pada masa hadapan,” kata jurucakap kementerian luar negeri India, Raveesh Kumar dalam satu kenyataan.

Beliau tidak memberikan butiran lebih lanjut dan tidak memberikan alasan untuk menangguhkan perjalanan tersebut, kedua-dua pihak mengatakan mungkin akan diadakan antara hari Ahad hingga Selasa.

Lokasi bagi perjumpaan ini belum lagi diketahui.

Seorang wartawan AFP di Guwahati berkata puluhan poster bagi sidang kemuncak India-Jepun berselerak di jalan-jalan selepas penunjuk perasaan mengoyaknya.

Agensi berita Kyodo Jepun juga melaporkan lawatan Abe telah dibatalkan disebabkan keadaan keselamatan yang semakin memburuk, kata ketua setiausaha kabinet negara tersebut.

Modi dan Abe dijangka akan melawat muzium yang baharu di Manipur dan di negara timur – didedikasikan kepada puluhan ribu askar, kebanyakannya berasal dari Jepun yang mati semasa perang dunia kedua antara Jepun dan pasukan bersekutu. – AFP