SIA Cargo perluas rangkaian

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 JUN – Singapore Airlines (SIA) Cargo memperluaskan rangkaian kargo farmaseutikal dengan mengembangkan rangkaian koridor kualiti THRUCOOL melalui perjanjian sewa dengan penyedia kontena suhu terkawal, Skycell.

SIA Cargo melancarkan THRUCOOL pada September 2018 sebagai perkhidmatan rantaian sejuk untuk mengangkut kargo farmaseutikal dengan pantas.

Pelancaran ini bertepatan dengan pengenalan ‘koridor mutu’ di sepanjang laluan Zurich-Singapura-Sydney untuk pengendalian dan pengangkutan barangan sensitif dengan kawalan suhu yang ketat.

Dengan piawaian yang diterima pakai program IATA CEIV Pharma, koridor kualiti ini membincangkan keperluan industri untuk keselamatan, penjagaan dan kecekapan dalam pengangkutan produk farmaseutikal.

Bermula 13 Jun ini, SIA Cargo akan menambah Amsterdam dan Ho Chi Minh City kepada rangkaian koridor berkualitinya, sekali gus memberikan pelanggan pilihan untuk menggunakan THRUCOOL dengan jaminan perhatian maksimum kepada integriti produk.

SIA Cargo akan terus bekerjasama dengan rakan industri untuk mengembangkan rangkaian koridor berkualiti di laluan perdagangan utama dengan beberapa lagi lokasi yang dirancang untuk dimasukkan ke dalam rangkaian pada masa depan.

Sebagai demonstrasi lebih lanjut mengenai komitmen terhadap pengangkutan farmasi yang berkualiti, SIA Cargo menandatangani perjanjian pajakan tiga tahun dengan SkyCell untuk kontena suhu terkawal yang telah berkuatkuasa pada 1 Mei lalu.