Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Siapa gaucho abad ke-21 Argentina?

  SAN ANTONIO DE ARECO, ARGENTINA – Seorang penunggang yang memakai beret, kasut espadrille dan skarf leher tradisional kelihatan menyerlah di sebalik debu yang menyelubungi ratusan kuda ketika mereka menggiring haiwan itu dengan cekap.

  Penunggangnya yang dikenali sebagai gaucho, seorang yang cekap dan menduduki tempat istimewa dalam jiwa masyarakat Argentina, di antara legenda dan realiti.

  Setiap tahun, beribu-ribu orang dari seluruh negara datang berduyun-duyun ke San Antonio de Areco untuk Festival Tradisi yang diadakan pada 6 Disember.

  Bandar itu terletak hanya 120 kilometer dari ibu kota Buenos Aires, tetapi dunia yang berbeza sama sekali, iaitu dunia kuda, pampas (dataran padang rumput) dan gaucho yang memakai belati di tali pinggang mereka dan memainkan lagu rakyat dengan gitar mengelilingi unggun api.

  Setiap 6 Disember, Argentina meraikan hari kebangsaan gaucho dan 2022 adalah istimewa, menandakan 150 tahun sejak penerbitan puisi El Gaucho Martin Fierro oleh Jose Hernandez iaitu 2,314 ayat pujian untuk versi koboi Argentina.

  Seorang gaucho mempersiapkan kudanya untuk pertunjukan Festival Tradisi ke-83. – AFP

  Salah seorang gaucho menunjukkan aksi menunggang kuda. – AFP
  Para gaucho yang memakai kasut espadrille dan skarf leher tradisional kelihatan menggiring kuda dengan cekap. – AFP
  Seorang gaucho menunggang kuda jantan di pameran rodeo semasa Festival Tradisi ke-83 di San Antonio de Areco, Argentina. – AFP

  Diterjemah ke dalam berpuluh-puluh bahasa, puisi itu menceritakan kisah melankolik tentang gaucho abad ke-19, termasuk kehidupannya yang bebas di pampas yang luas dan diskriminasi yang dialaminya kerana asal-usulnya yang bercampur.

  Memberontak terhadap pihak berkuasa dan kemajuan bandar dan pagar, wataknya adalah seorang pencuri lembu dan pergaduhan.

  “Dia juga berani, setia dan pemurah, menjadikan gaucho seolah-olah ‘penuntut bela’ dalam fikiran golongan miskin,” beritahu ahli sejarah Ezequiel Adamovsky dari majlis penyelidikan CONICET Argentina kepada AFP.

  Puisi itu mencetuskan obsesi romantis terhadap penunggang kuda Argentina dan genre sastera yang menyaksikan berpuluh-puluh buku bertema gaucho ‘diterima’ oleh pembaca luar bandar dan kelas pekerja khususnya, katanya.

  Peruntukan politik

  Beberapa tahun kemudian, di bawah kerajaan konservatif, Fierro menerima perubahan yang melampau, dengan pemberontak anti-pertubuhan menjadi tokoh patriotik tentera, bukan lagi sekadar idola popular.

  Pada tahun 1913, El Gaucho Martin Fierro telah diisytiharkan sebagai puisi kebangsaan Argentina.

  Kemudian, pada permulaan abad ke-20, Fierro menjadi kaum kulit putih dalam menceritakan semula kisahnya dan bukannya bangsa campuran.

  “Ia adalah masa di mana para elit negara menolak visi aneh tetapi berkekalan tentang seorang kulit putih ‘Eropah’ Argentina,” kata Adamovsky, pakar tentang bagaimana imej gaucho telah digambarkan melalui sejarah walaupun ketika ia diangkat sebagai lambang negara.

  Dalam buku bahasa Sepanyol Adamovsky, The Indomitable Gaucho, sarikata menggelar gaucho sebagai The Impossible Emblem of a Torn Nation.

  Kebanyakan masyarakat Argentina menganggap gaucho sebagai simbol.

  Penganut faham anarki menolak kuasa negeri, komunis yang memerangi perjuangan kelas, ‘Peronis’ yang mewakili tuntutan pekerja luar bandar dan nasionalis semuanya telah menuntut hak gaucho untuk mereka sendiri.

  Di San Antonio de Areco, gaucho zaman moden menggembala kuda dan menunjukkan kemahiran merekadi hadapan orang ramai dalam dunia yang berbeza dari cerita rakyat dan fantasi. Kuda yang dipelihara dengan baik dipasang dengan mudah oleh kanak-kanak dan warga emas berusia 80an.

  “Gaucho, lelaki di padang akan terus wujud,” kata Victoria Sforzini, pengarah warisan bandar itu.

  “Adalah mustahil untuk menggantikan kerja yang dilakukan dengan menunggang kuda,” katanya, sambil menyatakan dengan topografi dan tumbuh-tumbuhan yang pelbagai di wilayah itu, terdapat tempat yang tidak dapat dilalui kereta.

  Jadi siapa gauchos 2022?

  Adakah mereka penunggang yang membuat persembahan untuk pelancong dari Buenos Aires?

  Adakah mereka pekerja luar bandar yang masih menjalankan perniagaan menunggang kuda hari ini?

  Atau adakah mereka seperti Julio Casaretto keturunan gaucho yang memastikan untuk menunggang bersama anak perempuannya pada hujung minggu.

  “Walaupun ladang semakin mengering, walaupun semuanya lenyap, ia tetap dalam darah kami,” katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -