SIBS 2022: Platform tepat untuk perniagaan tembusi pasaran serantau

GEORGE TOWN, 3 APRIL – Sidang Kemuncak Perniagaan Antarabangsa Selangor (SIBS) 2022 akan menjadi platform penting dalam membantu pengeksport dan pengilang memulakan semula perniagaan mereka selain menembusi pasaran serantau, menurut Invest Selangor.

Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Hasan Azhari Idris berkata SIBS 2022, yang akan diadakan dari 6 hingga 9 Okt di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, kini lebih relevan berbanding sebelum ini dengan mengambil kira cabaran ekonomi semasa.

“SIBS boleh menjadi inisiatif hab perdagangan global utama oleh Selangor untuk membantu bukan sahaja pengeksport dan pihak pembuat dari Selangor malah dari negeri lain dan peserta serantau bagi memulakan semula perniagaan mereka di rantau ini.

“Saya juga ingin menjemput semua usahawan dari wilayah utara Malaysia untuk mengambil peluang ini dengan menyertai SIBS 2022,” katanya kepada Bernama dalam temu bual sempena jerayawara SIBS 2022 di sini, baru-baru ini.

Beliau berkata SIBS menyediakan peluang rangkaian untuk semua peserta merangkumi pelbagai sektor untuk bertemu dan bekerjasama, menggunakan Selangor sebagai pintu masuk ke ASEAN.

Hasan Azhari berkata sidang kemuncak itu menyediakan persekitaran pelaburan dan perniagaan yang paling kondusif untuk Malaysia secara keseluruhan dan Selangor, khususnya.

Peserta boleh menggunakan SIBS sebagai platform untuk menjalinkan rangkaian dengan bakal pelanggan dan rakan kongsi perniagaan dari rantau ini, katanya.

Beliau berkata ini memandangkan Invest Selangor, cabang pelaburan kerajaan Selangor, akan menjemput dan menjadi tuan rumah kepada pembeli asing yang menghadiri sidang kemuncak itu serta mengatur secara lebih awal perjumpaan perniagaan secara langsung satu dengan satu.

“Peserta akan berpeluang untuk bertemu rakan kongsi berpotensi meliputi pelbagai industri sepanjang program di acara empat hari itu,” katanya. – Bernama