Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Sibur Rusia beralih sepenuhnya guna yuan untuk transaksi dengan China

  MOSCOW, 31 MEI – Sibur, syarikat petrokimia Rusia bertukar sepenuhnya kepada mata wang yuan untuk transaksi dengan China pada 2022 dan mula berdagang dalam mata wang tempatan dengan beberapa negara lain, Pavel Lyakhovich, ketua Bahagian Plastik dan Produk Sintesis Organik Sibur, memberitahu Sputnik.

  “Kami berdagang dalam dong dengan Vietnam, di China (kami) bertukar sepenuhnya kepada yuan tahun lepas. Kami berdagang dalam lira di Turkiye dan kami juga akan mencuba mata wang negara lain,” katanya.

  Lyakhovich berkata syarikat itu berminat dalam perniagaan polimer di Utara dan sebahagian Afrika Barat dari segi logistik, tetapi tidak di Afrika Timur, kerana pengeluar polimer Arab Saudi lebih dekat dengan bahagian benua ini dan sukar untuk bersaing dengan mereka di sana.

  Sementara itu, Sibur telah mula menjual ‘sedikit’ plastik polimer di Bangladesh, Myanmar, Indonesia, dan Malaysia, namun, kos pengangkutan sukar dijangkakan pada masa ini, namun syarikat itu berharap ia akan menjadi lebih mudah untuk menyelesaikan masalah apabila semakin lama ia berada di pasaran, katanya.

  Selain itu, Lyakhovich berkata India boleh menjadi antara pasaran sasaran selepas Sibur melancarkan Kompleks Kimia Gas Amurnya. Bekalan dalam jumlah yang kecil mula dihantar ke sana, manakala kapal pertama produk syarikat itu belayar ke India pada Februari. – Bernama

  Sibur bertukar sepenuhnya kepada mata wang yuan untuk transaksi dengan China pada 2022. – Agensi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...