Monday, November 28, 2022
29.1 C
Brunei

-

Sidang ‘Davos’ Selasa ini

RIYADH, 23 OKT – Ratusan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan mogul kewangan dijangka berada di Riyadh mulai Selasa untuk menghadiri persidangan pelaburan ala Davos yang menurut penganalisis akan menyerlahkan kuasa geopolitik Arab Saudi walaupun hubungan tegang dengan AS.

Inisiatif Pelaburan Masa Depan (FII) telah dilancarkan pada 2017 sebagai kemunculan ekonomi untuk pengeksport minyak mentah terbesar dunia, yang cuba mempelbagaikan ekonomi selain minyak di bawah Putera Mahkota Mohammed bin Salman.

FII tahun ini, sering dirujuk sebagai ‘Davos in the Desert’, muncul selepas proses jalin hubungan semula dengan Barat selama berbulan-bulan oleh Putera Mohammed, yang ditentukan oleh ejen perisikan AS meluluskan operasi terhadap Khashoggi tuduhan yang dinafikan Riyadh.

Pemerintah de facto kerajaan itu telah menerima kunjungan tahun ini daripada perdana menteri UK ketika itu, Boris Johnson, Presiden Perancis Emmanuel Macron dan juga Presiden AS Joe Biden, yang sebelum ini berikrar untuk menjadikan Arab Saudi sebagai ‘pariah’. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -