Siemens lepaskan unit tenaga

FRANKFURT AM MAIN, 28 SEPT – Syarikat industri Jerman, Siemens hari ini telah melepaskan unit tenaganya, dengan nilai yang di bawah jangkaan sekitar 16 bilion euro dalam salah satu kemunculan pasaran saham terbesar di Eropah tahun ini.

Saham dalam Siemens Energy diniagakan pada 22.01 euro (AS$23.27) semasa pembukaan sebelum menurun semula 21.68 euro pada 0834 GMT.

Penilaian itu kurang daripada jangkaan dengan penganalisis telah meramalkan nilai jumlah saham syarikat baharu itu akan mencapai antara 17 hingga 24 bilion euro. Pada bulan Mac, Siemens mengatakan bahawa unit tenaga itu mempunyai ekuiti sekitar 17.3 bilion euro.

“Sebagai sebuah syarikat bebas, kami kini memiliki fleksibiliti keusahawanan yang kami perlukan untuk membantu membentuk transformasi global dalam pasaran tenaga dengan cara mapan yang berjaya dari segi ekonomi,” kata Ketua Eksekutif Siemens Energy, Christian Bruch.

Meskipun pandemik koronavirus telah menjejaskan rancangan perniagaan di seluruh dunia, Siemens terus maju dengan pengumuman pertama keluaran sampingan yang diumumkan pada Mei 2019.

Siemens Energy, dengan perniagaan minyak dan gas, turbin, transmisi tenaga dan perniagaan berkaitan perkhidmatan, bergabung dengan cawangan peralatan perubatan Healthineers dan unit lampu Osram dalam pasaran saham, yang masing-masing membuat kemunculan pada 2018 dan 2013. – AFP

Christian Bruch (kiri) bersama ahli lembaga Siemens AG, Ralf Thomas bergambar di hadapan arca lembu jantan di bursa saham Frankfurt am Main, barat Jerman. – AFP