Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Sindiket bekal tenaga kerja, PLKS palsu tumpas

PUTRAJAYA, 27 JAN – Jabatan Imigresen Malaysua menumpaskan satu sindiket membekal tenaga kerja warga asing dan Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) palsu, yang didalangi oleh dua warga Bangladesh dalam empat serbuan di Klang semalam.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud dalam satu sidang media di sini hari ini berkata sindiket berkenaan telah beroperasi selama lapan bulan dan mengaut keuntungan kira-kira RM880,000.

“Sindiket terbabit menyasarkan warga asing yang tidak mempunyai PLKS yang sah atau sebarang dokumen perjalanan untuk dibekalkan kepada syarikat atau majikan yang terdesak memerlukan tenaga kerja warga asing,” katanya.

Beliau berkata sindiket berkenaan mengenakan caj antara RM5,000 dan RM6,000 kepada setiap warga asing bagi mendapatkan pelekat PLKS.

Dalam serbuan semalam, enam lelaki termasuk lima warga Bangladesh dan seorang wanita tempatan yang berkahwin dengan salah seorang warga Bangladesh terlibat, ditahan.

Menurut Khairul Dzaimee, pasangan terbabit menubuhkan syarikat pembinaan bagi mengaburi pihak berkuasa terhadap kegiatan mereka membekalkan tenaga kerja asing kepada syarikat dan majikan yang terdesak.

Antara yang dirampas dalam serbuan itu ialah 62 pasport pelbagai negara, 17 pasport Bangladesh palsu, 13 PLKS palsu, wang tunai sebanyak RM234,000 dan sebuah kenderaan pacuan empat roda jenis Toyota Hilux turut disita.

Khairul Dzaimee berkata kesemua individu terbabit disiasat di bawah Akta Pasport 1966, Akta Imigresen 1959/63 serta Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan Dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Kesemua warga asing yang ditahan kini ditempatkan di Depot Imigresen Putrajaya manakala dua warga tempatan pula sedang menjalani siasatan, katanya. – Bernama

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen (JIM), Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud menunjukkan pelekat pas lawatan kerja sementara (PLKS) palsu pada sidang media kejayaan Bahagian Perisikan dan Operasi Khas JIM menumpaskan sindiket menggunakan dokumen dan PLKS palsu yang didalangi dua warga Bangladesh di JIM. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -