Saturday, October 1, 2022
33.3 C
Brunei

Sindrom ‘Long COVID’ punca banyak kekosongan kerja

-

LOS ANGELES, 30 OGOS – Sindrom Covid Berpanjangan atau ‘Long COVID’ menyebabkan hampir satu pertiga pekerjaan tidak diisi di Amerika Syarikat, lapor Xinhua memetik CNBC.

Menurut CNBC yang memetik penerbitan penyelidikan oleh Institusi Brookings minggu lalu, dianggarkan 16 juta rakyat Amerika berusia antara 18 dan 65 tahun mengalami gejala ‘Long COVID’ selepas jangkitan.

Keadaan itu termasuk gangguan kognitif otak, keletihan, masalah pernafasan, sakit otot, sakit kepala, sakit dada dan juga kebimbangan atau kemurungan iaitu semua gejala yang boleh menyukarkan penghidapnya untuk bekerja, menurut laporan itu.

Penyelidikan itu menganggarkan bahawa 2 juta hingga 4 juta daripada mereka kini tidak bekerja kerana sindrom berkenaan. Menurut data terkini daripada Biro Statistik Buruh AS, terdapat 10.7 juta pekerjaan yang belum diisi di AS. Ia boleh menyumbang kepada kira-kira satu pertiga daripada kekurangan buruh semasa negara, kata laporan itu. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -