Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Singapura bakal anjur majlis Hadiah Earthshot

  SINGAPURA, 16 MEI – Singapura akan menjadi tuan rumah majlis anugerah seterusnya bagi Hadiah Earthshot Putera William yang bertujuan memberi ganjaran kepada usaha inovatif untuk memerangi perubahan iklim, kata satu kenyataan semalam.

  Seorang pemenang dipilih dalam setiap lima kategori hadiah seperti ‘Clean our Air’ atau ‘Revive our Oceans’. Pemenang dianugerahkan £1 juta (AS$1.2 juta) setiap seorang.

  “Hadiah Earthshot bermatlamat menunjukkan kepada dunia bahawa penyelesaian kepada beberapa cabaran alam sekitar terbesar yang kita hadapi ada di luar sana,” kata William, yang merupakan pewaris bapanya Raja Charles III.

  Majlis di Singapura akan berlangsung pada 7 November dan akan menampilkan persembahan oleh ‘pemuzik dan artis terkenal’, menurut kenyataan itu.

  Peserta pada tahun ini akan diumumkan menjelang akhir tahun ini, tambahnya.

  Ditubuhkan oleh putera raja pada 2020, nama Earthshot Prize telah memberi inspirasi kepada projek ‘Moonshot’ Presiden AS John F. Kennedy pada 1960 untuk menempatkan seorang lelaki di bulan.

  Majlis anugerah yang julung kali diadakan di London pada tahun 2021.

  Hadiah tahun lalu telah dianugerahkan pada majlis gilang-gemilang di Boston bersama penyampai televisyen David Attenborough dan pelakon Cate Blanchett sebagai pengadil.

  Pemenang termasuk syarikat pemula yang diasaskan wanita yang menyediakan dapur pembakaran yang lebih bersih kepada wanita di Kenya dan sebuah syarikat British yang menghasilkan pembungkusan biodegradasi daripada rumpai laut. – AFP

  Gambar fail menunjukkan Putera William semasa menyampaikan ucapan pada majlis anugerah Hadiah Earthshot. – Agensi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -