Singapura catat 175 kes baharu, lepasi paras 55,000

SINGAPURA, 9 OGOS – Singapura mencatatkan 175 lagi kes baharu jangkitan COVID-19 dalam tempoh 24 jam lepas dengan tiga kes import.

Menurut data ringkas yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan republik itu di sini hari ini, kesemua kes import itu telah diserahkan notis kuarantin di rumah sebaik sahaja tiba di Singapura.

Berdasarkan siasatan, kementerian itu mendapati hanya satu kes dalam komuniti melibatkan seorang rakyat Singapura. Sementara itu, majoriti daripada kes adalah pemegang permit kerja yang kini dalam kuarantin dan pekerja yang disaring pada hari-hari sebelumnya.

Perkembangan terkini ini menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan di republik itu mencecah 55,104. Dalam data lengkap yang dikeluarkan lewat semalam, kementerian itu mengkla-sifikasikan 745 kes dilaporkan sebagai kes import, 2,191 kes komuniti dan 51,993 sebagai kes penghuni asrama.

Dalam pada itu, 48,583 pesakit atau 88 peratus sudah pulih sepenuhnya daripada jangkitan dan didiscaj daripada hospital atau pusat penjagaan komuniti di sini.

Setakat ini, 27 orang meninggal dunia akibat komplikasi jangkitan COVID-19 di republik itu. – Bernama