Singapura lancar inisiatif perkembang industri media

SINGAPURA, 6 Dis – Dengan peluang-peluang baharu yang timbul dalam industri media dari peralihan teknologi, penyatuan perniagaan dan industri, Pihak Berkuasa bagi Info-Komunikasi dan Pembangunan Media (IMDA) dari Singapura telah melancarkan satu siri inisiatif baharu untuk memperkembangkan ekosistem media Singapura.

Menteri Komunikasi dan Maklumat S. Iswaran membuat pengumuman itu kelmarin semasa the Asia TV Forum & Market and Screen Singapore, yang merupakan sebahagian daripada Festival Media Singapura tahunan.

Memandangkan Singapura berada di ‘persimpangan Timur dan Barat’, ia berpotensi untuk menyumbang lagi kepada ‘evolusi dan pembangunan’ industri media di Singapura, rantau dan global, katanya.

Untuk memupuk lebih banyak kerjasama serantau dan untuk mencapai pasaran yang lebih luas, Suruhanjaya Filem Singapura akan melancarkan Geran Pengeluaran Kerjasama Asia Tenggara tahun depan.

Geran ini menggalakkan kerjasama antara pengeluar kreatif Singapura dan bakat pembuatan filem Asia Tenggara, dengan sokongan dana sehingga 250,000 dolar Singapura (sekitar AS$183,800 dolar) bagi setiap projek.

“Pengeluar tempatan boleh disokong dalam pengembangan dan pertumbuhan luar negara mereka, untuk menghasilkan lebih banyak kandungan yang menarik kepada penonton yang lebih luas,” tambah Iswaran.

IMDA juga akan meningkatkan sokongan pembiayaan dengan melancarkan Dana Perkongsian Digital Media Perkhidmatan Awam (PSM).

IMDA juga memulakan perkongsian untuk membawa lebih banyak pertukaran kemahiran dalam penciptaan kandungan digital.

Sebagai contoh, di bawah kerjasama dua tahun yang dicadangkan oleh Disney dengan IMDA, pencipta kandungan boleh terlibat untuk membangun dan menghasilkan siri pertama versi digital kandungan pertama, yang disasarkan di pasaran Asia Tenggara. – Xinhua