Singapura tetapkan pelawat ATP, RGL miliki insurans

SINGAPURA, 17 JAN – Pelawat yang bercadang memasuki Singapura di bawah Pas Perjalanan Udara (ATP) dan Laluan Hijau Timbal Balik (RGL) perlu mempunyai insurans perjalanan untuk kos rawatan dan kemasukan ke hospital berkaitan COVID-19 di sini, dengan perlindungan minimum S$30,000.

Keperluan baharu itu berkuat kuasa mulai 11:59 malam pada 31 Januari, menurut Kementerian Kesihatan (MOH) republik itu dalam semakan terbaharunya mengenakan langkah sekatan sempadan yang lebih ketat bagi menangani risiko kes import COVID-19 dan penularan jangkitan tempatan daripada pelawat.

“Insurans perjalanan itu akan membantu mereka membayar kos rawatan perubatan di Singapura. Pelawat boleh membeli insurans perjalanan itu dari syarikat insurans berpangkalan di Singapura atau di luar negara,” menurut kenyataan itu yang dikeluarkan di sini hari ini.

Singapura mempunyai perjanjian RGL dengan lima negara termasuk Malaysia dan enam kawasan di China.

Memandangkan kemunculan varian virus baharu dan keadaan COVID-19 yang semakin teruk di seluruh dunia, republik itu juga akan mengenakan langkah kawalan sempadan tambahan untuk semua pelawat.

Secara khusus, kementerian itu berkata mulai 11:59 malam pada 24 Januari 2021, semua pengembara termasuk rakyat Singapura dan Penduduk Tetap (PR) perlu menjalani ujian Polymerase Chain Reaction (PCR) COVID-19 sebaik tiba di Singapura.

Keperluan menjalani notis tinggal di rumah (SHN) termasuk ujian PCR di akhir tempoh SHN akan diteruskan, menurut kenyataan itu.

Sementara itu, sebagai langkah berjaga-jaga mulai 11:59 malam pada 18 Januari, semua rakyat Singapura dan PR yang pulang dari United Kingdom dan Afrika Selatan perlu menjalani pengasingan kendiri tambahan selama tujuh hari di kediaman masing-masing diikuti SHN selama 14 hari di kemudahan SHN, menurut MOH. – Bernama

Gambar fail pada 14 Januari lalu menunjukkan seorang penumpang mendaftar masuk di kaunter pelepasan di terminal Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, Singapura. – AFP