Singapura tuntut kenderaan tentera yang dirampas HK

SINGAPURA, 9 Jan – Singapura hari ini menuntut pemulangan segera sembilan pengangkutan bersenjata tentera yang dirampas oleh Hong Kong semasa ia transit dari Taiwan, menggelar rampasan itu salah di sisi undang-undang antarabangsa.

Rampasan pada November ke atas kenderaan Terrex oleh kastam Hong Kong telah mencetuskan pertikaian yang juga melibatkan China, yang mempunyai kedaulatan ke atas Hong Kong dan mempertimbangkan Taiwan sebagai sebuah pulau yang membelot dan menunggu penyatuan semula.

Kenderaan itu telah dihantar pulang daripada latihan tentera di Taiwan, di mana Singapura yang kekurangan tanah telah selama berdekad-dekad melatih tenteranya.

Berikutan rampasan itu, China telah mengemukakan bantahan diplomatik dengan Singapura berhubung kerjasama tenteranya dengan pulau itu.

Menteri Pertahanan Ng Eng Hen berkata Singapura telah berulang kali memberitahu kerajaan Hong Kong yang kenderaan dan peralatan itu ‘milik kerajaan Singapura dan sudah pasti terpelihara dari sebarang langkah kekangan’.

“Oleh sebab itu, kami telah meminta pihak berkuasa Hong Kong untuk mengembalikan harta benda kami dengan segera,” ujarnya kepada parlimen.

Kenderaan itu dilindungi oleh imuniti berdaulat walaupun jika ia dihantar menggunakan pengangkutan komersial, kata Ng.

“Ia tidak boleh ditahan dari segi undang-undang atau dirampas oleh negara-negara lain.”

Ng berkata Perdana Menteri Lee Hsien Loong telah menulis kepada Ketua Eksekutif C.Y.Leung Hong Kong berhubung isu tersebut, dan pihak berkuasa Hong Kong telah membalas bahawa siasatan itu akan mengambil masa yang lama.

Hong Kong telah merampas sejumlah 12 kontena, berkata mereka membawa ‘barangan terkawal yang disyaki’.

Pihak tentera Singapura telah mengkaji prosedur perkapalannya untuk memastikan peralatannya tidak akan ‘ditawan semasa dalam perjalanan’ pada masa hadapan, tambah Ng. – AFP