Singapura ubah air kumbahan jadi sumber air bersih

SINGAPURA – Pam raksasa berputar di bawah tanah di sebuah kilang di Singapura yang membantu mengubah kumbahan menjadi air bersih sehingga sesuai untuk digunakan oleh manusia sambil mengurangkan pencemaran laut.

Negara kepulauan kecil itu tidak banyak sumber air semula jadi dan telah lama bergantung pada bekalan air dari negara jiran Malaysia.

Untuk meningkatkan kecukupan sendiri, kerajaan itu telah mengembangkan sistem canggih untuk mengolah kumbahan yang melibatkan rangkaian terowong dan kilang berteknologi tinggi.

Air buangan kitar semula kini dapat memenuhi 40 peratus permintaan air Singapura, angka yang diharapkan meningkat menjadi 55 peratus menjelang 2060, menurut agensi air negara itu.

Walaupun sebahagian besar digunakan untuk keperluan industri, sebahagiannya lagi ditambahkan ke bekalan air minum takungan di negara yang berjumlah 5.7 juta penduduk.

Dan sistem ini membantu mengurangkan pencemaran maritim, kerana hanya sebi-langan kecil air yang dirawat dibuang ke laut. Ini berbeza dengan kebanyakan negara lain, 80 peratus sisa air dunia mengalir kembali ke ekosistem tanpa dirawat atau digunakan kembali, menurut anggaran PBB.

“Singapura kekurangan sumber daya semula jadi dan ruangnya terbatas, itulah sebabnya kami selalu mencari jalan untuk meneroka sumber air dan memperluas bekalan air kami,” kata Low Pei Chin, ketua jurutera jabatan penambakan air Lembaga Kemudahan Awam, kepada AFP.

Salah satu strategi utama adalah ‘mengumpulkan setiap penurunan’ dan ‘menggunakan semula tanpa henti’, tambahnya.

Ini sebagai tambahan kepada pendekatan utama negara-negara lain untuk mendapatkan bekalan air, mengimportnya, menggunakan takungan dan penyahgaraman air laut.

Di tengah-tengah sistem kitar semula adalah Loji Penambakan Air Changi berteknologi tinggi di pantai timur bandar ini.

Rawatan reverse osmosis pada peralatan air terpakai. – AFP
Bedok NEWater sebuah kilang di Singapura yang membantu mengubah kumbahan menjadi air bersih sehingga sesuai untuk penggunaan manusia sambil mengurangkan pencemaran laut. – AFP
Gambar menunjukkan tangki untuk penyimpanan air terpakai di kilang Bedok NEWater di Singapura. – AFP

Sebahagian dari kemudahan di Singapura yang kekurangan daratan itu berada di bawah tanah, kebanyakannya sedalam 25 tingkat dan ia digerakkan oleh air buangan yang mengalir melalui terowong sepanjang 48 kilometer yang dihubungkan dengan pembetung.

Tapak ini menempatkan labirin paip keluli, tiub, tangki, sistem penapisan dan jentera lain, dan dapat mengolah hingga 900 juta liter (237 juta gelen AS) air sehari, cukup untuk mengisi kolam renang berukuran dalam sukan Olimpik setiap 24 jam selama setahun.

Di satu bangunan, jaringan ventilator telah dipasang agar udara tetap berbau segar, walaupun bau busuk masih berlegar di udara.

Jumlah air yang terhad Kumbahan yang tiba di kilang menjalani proses penyaringan awal sebelum pam berkuasa menghantarnya mengalir ke kemudahan di atas tanah untuk rawatan selanjutnya. Di sana, air yang dirawat dibersihkan lebih lanjut, dengan kekotoran seperti bakteria dan virus dikeluarkan melalui proses penyaringan yang maju, dan kuman dibasmi dengan sinar ultraviolet.

Produk akhir dikenali sebagai ‘NEWater’, digunakan terutamanya di kilang pembuatan mikrocip yang terdapat di mana-mana di kota dan memerlukan air berkualiti tinggi dan untuk sistem penyejukan di bangunan.

Tetapi ia juga membantu meningkatkan bekalan air minum. Pada musim kemarau, ia dikirim untuk mengisi beberapa takungan buatan manusia dan, setelah menjalani rawatan lebih lanjut, mengalir ke saluran paip orang ramai.

Singapura memperluaskan sistem kitar semula. Ia akan menambah terowong bawah tanah dan loji penambakan air utama untuk kemudahan di bahagian barat pulau itu, yang akan siap menjelang 2025.

Singapura akan membelanjakan Sg$10 bilion (AS$7.4 bilion) untuk meningkatkan infrastruktur rawatan airnya pada saat perluasan selesai.

Salah satu dorongan untuk mencari kemandirian yang lebih besar adalah hubungan sejarah kota-kota yang rapuh dengan sumber air utama, Malaysia.

Hubungan kedua-dua negara berjiran itu bergelora sejak Malaysia mengusir Singapura dari sebuah kesatuan jangka pendek pada tahun 1965, dan mereka pada masa lalu mempunyai banyak bekalan air.

Stefan Wuertz, seorang profesor kejuruteraan alam sekitar di Universiti Teknologi Nanyang Singapura, menekankan akan pentingnya negara-negara lain merawat air sisa dengan lebih berkesan, memberi amaran akan kesan jangka panjang yang serius.

“Terdapat sejumlah kecil air di planet ini.

“Sekiranya kita terus mencemari air tawar, pada suatu tahap kita akan sampai ke titik di mana … rawatan menjadi sangat mahal,” katanya. – AFP