Sisa makanan berlebihan dorong pengeluaran baja kompos hijau

GABORONE – Untuk kali ini pada tahun ini, Marang Community Junior Secondary School (CJSS) sangat tenang.

Hasil dari bilik darjah, bilik kakitangan dan laluan pejalan kaki yang sepi adalah keheningan yang memekakkan telinga, peringatan yang menyakitkan hidup pada masa yang belum pernah terjadi sebelumnya di mana kerajaan merasa terpaksa melaksanakan strategi awal penutupan sekolah dalam memerangi COVID-19.

Beberapa ekor kambing menunggu Cavin Rowayi meninggalkan tapak projeknya sehingga haiwan itu meragut rumput, tidak ada tanda-tanda kehidupan di belakang bangunan sekolah.

Walaupun para pelajar Kelab Alam Sekitar yang biasanya membantunya dan pasukannya menghasilkan baja kompos hijau atau baja dari sisa makanan sejak bercuti berikutan COVID-19, Rowayi tidak berkecil hati kerana dia berhasrat untuk mengurangkan pengeluaran gas metana Botswana.

“Kami adalah negara pengguna, kami makan banyak, kami menghasilkan banyak sisa makanan setiap hari dari hotel, restoran, pasar raya dan isi rumah. Pihak pengurusan sampah tidak dapat menangani pengumpulan sampah dari rumah kita sendiri,” kata Rowayi, pengasas Green Habitat Botswana.

Cavin Rowayi, pengasas Green Habitat Botswana, bergambar dengan poster projeknya di Marang Community Junior Secondary School di Gaborone, Botswana. – Xinhua
Kelihatan landskap sisa pembuangan di belakang sekolah. – Xinhua

Apa yang mengilhami dia untuk menangani masalah alam sekitar seperti perubahan iklim dan pemanasan global terjadi pada hari yang sama ketika dua tempat pembuangan sampah dilanda kebakaran.

“Itu membuat saya berfikir. Saya membuat kajian dan mengetahui sisa makanan menyumbang kepada pengeluaran metana yang merupakan gas rumah hijau. Penyelidikan ini juga mendedahkan bahawa sisa ini dapat dikitar semula. Ketika itulah saya suka mengumpulkan sisa makanan dan menggunakannya untuk menghasilkan baja organik bermula,” jelasnya.

Pada bulan November tahun lalu, projek yang dihasratkannya mendapat dana dari Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP), tetapi pengeluarannya dimulakan pada Januari tahun ini, kerana COVID-19 telah menunda prosesnya.

“Kami telah mengumpulkan hampir 2500kg sisa makanan dari tempat-tempat yang berlainan di Gaborone setakat ini. Dan kami telah menerima banyak trak sampah dari syarikat landskap, yang kami campurkan dengan sisa makanan dalam pengeluaran kami,” katanya, sambil menambah pengeluaran sedang dijalankan dengan bantuan Universiti Pertanian dan Sumber Asli Botswana (BUAN), sehingga mereka masih boleh mengumpulkan.

Sebilangan besar kompos yang dijangkakan akan disumbangkan ke jabatan pertanian Marang CJSS, sementara satu lagi kumpulan akan disumbangkan kepada tukang kebun di kawasan setempat melalui bantuan Komuniti Pembangunan Desa (VDC).

“Ini untuk mempromosikan penggunaan kompos organik oleh para petani dan orang lain yang masuk ke dalam hortikultur. Tujuannya adalah agar penduduk tempatan dan warga tempatan lain dapat melihat nilai kompos dalam pertanian dan mengurangkan penggunaan baja beracun,” kata Rowayi.

Di sebalik kejayaan yang dinanti-nantikan, Cavin Rowayi mengecam kerajaan tidak memiliki kehendak politik dalam peranan kitar semula sisa makanan dalam mengurangkan sumbangan negara terhadap gas rumah hijau global, dan ketidakupayaan penduduk tempatan untuk menyedari nilai sisa makanan.

Wawancara dengan Wiston Modise, seorang profesor di Jabatan Fizik di Universiti Botswana, mendedahkan perkongsian awam-swasta yang lemah, kurangnya pengetahuan masyarakat mengenai kesan berbahaya daripada sampah, dan kurangnya pemantauan serta penguatkuasaan langkah-langkah kawalan pencemaran alam sekitar yang menyasarkan pengeluar sampah yang berpotensi memburukkan lagi masalah.

Beberapa undang-undang yang ada tidak dilaksanakan, katanya. “Industri kitar semula sampah juga tidak ada. Memiliki kilang kitar semula sampah dapat membantu kita mengetahui kepelbagaian sampah yang dikitar semula.”

Selagi ini berlaku, Botswana akan selalu menghadapi cabaran pencemaran sampah, serat, sisa-sisa pembinaan, runtuhan, penebangan pokok, logam sekerap, bahan kimia, sanitasi, klinikal dan sampah isi rumah.

Sisa yang tidak terkumpul cenderung masuk ke sistem perparitan, menyebabkan kumbahan membanjiri lebuh raya, laluan, dan ruang awam. Sisa berbahaya untuk kesihatan dan dikaitkan dengan masalah kadar kelahiran rendah dan kolera, untuk menamakan beberapa cabaran, di pelbagai negara, kata Modise.

Yang lebih membimbangkannya ialah sedikit maklumat yang ada mengenai kuantiti sisa pepejal dan cecair yang dihasilkan dan diproses di negara ini. Modise percaya ada keperluan untuk memperkenalkan insentif ekonomi yang komprehensif untuk menguruskan sampah di Botswana, dari segi aktiviti pemulihan dan kitar semula.

Untuk tujuan itu, dia meminta organisasi bukan kerajaan, sektor swasta, saintis, akademik dan ahli politik untuk bersatu dan campur tangan dalam situasi yang tidak hanya mempengaruhi alam sekitar, tetapi juga merupakan ancaman bagi kesihatan, ekonomi, hidupan liar, haiwan dan tumbuh-tumbuhan. – Xinhua