Sisi temui Haftar di Kaherah

KAHERAH, 14 April – Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi bertemu komander Libya, Khalifa Haftar hari ini, yang pasukannya berjuang untuk mengawal bandar Tripoli, menurut pejabat presiden.

“Presiden Sisi menegaskan sokongan Mesir dalam usaha untuk memerangi pengganasan dan militia ekstremis untuk mencapai keselamatan dan kestabilan bagi rakyat Libya di seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan.

Rundingan mereka muncul di sebalik “perkembangan terkini situasi Libya,” tambahnya.

Sisi menjadi penyokong setia pasukan Haftar, yang mengawal sebahagian timur Libya dan melancarkan serangan pada 4 April untuk menawan bandar tersebut.

Pertempuran berhampiran Tripoli telah membunuh 121 orang dan mencederakan 561 lagi, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia, hari ini.

Gambar yang diserahkan oleh Pejabat Presiden Mesir pada 14 April menunjukkan Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi (kanan) bertemu orang kuat Libya, Khalifa Haftar di Istana Presiden Ittihadia di bandar Kaherah. – AP

Haftar telah menentang gesaan antarabangsa untuk membatalkan pertempurannya ke atas pejuang setia Government of National Accord yang disokong PBB di Tripoli.

Ketenteraan pemimpin itu menyokong pentadbiran selari berpangkalan di timur Libya.

Awal bulan ini, menteri luar negeri Mesir, Sameh Shoukry mengingatkan yang konflik itu tidak boleh diselesaikan dengan ketenteraan.

Ucapannya muncul semasa sidang media Kaherah bersama rakan sejawat Rusia, Sergei Lavrov, yang juga menyeru bagi penyelesaian politik dalam kalangan semua pihak di Libya.

Komander Libya telah mencontohi kepimpinan autoritarian stail politiknya selepas Sisi, yang mana dirinya sendiri merupakan jeneral askar yang menjadi presiden.

Mesir telah membekalkan pembiayaan dan senjata kepada Libyan National Army mengikut stail Haftar, menyaksikannya sebagai benteng menentang militan Islam. – AFP