Saturday, February 4, 2023
23.6 C
Brunei

-

SK Hynix bimbang operasi produk cip

SEOUL, 26 OKT – Pengeluar cip komputer Korea Selatan SK Hynix berkata hari ini ia mungkin terpaksa menjual operasi pembuatannya di China jika tindakan keras AS terhadap eksport teknologi semikonduktor dan peralatan pembuatan ke China semakin meningkat.

Ketua pegawai pemasaran SK Hynix, Kevin Noh, membangkitkan kebimbangan tersebut semasa panggilan persidangan hari ini selepas syarikat melaporkan keuntungan ketika operasinya merosot 60 peratus pada suku terakhir dari 2021, penurunan yang dipersalahkan oleh persekitaran perniagaan yang merosot.

Inflasi global yang bertambah hebat lagi oleh perang Rusia ke atas Ukraine dan kenaikan kadar faedah yang dikenakan oleh bank pusat untuk mengatasi lonjakan harga telah memperlahankan perbelanjaan pengguna untuk jenis produk berteknologi tinggi yang memerlukan cip komputer.

SK Hynix dan pembuat semikonduktor lain turut mengemudi sekatan baharu AS ke atas eksport semikonduktor termaju dan peralatan pembuatan cip ke China.

Had sedemikian sebahagiannya dikenakan untuk menghalang penggunaan teknologi canggih Amerika dalam pembangunan ketenteraan China. SK Hynix berkata bulan ini bahawa Jabatan Perdagangan AS memberikan syarikat itu pengecualian satu tahun daripada keperluan sedemikian, membenarkan ia menyediakan peralatan dan bekalan lain kepada kilang China yang membuat cip memori.

Alat pembuatan cip dan cip utama lain seperti Samsung dan TSMC Taiwan dianggap telah mendapat pengecualian. SK Hynix mungkin mendapati sukar untuk melengkapkan barisan pembuatannya di bandar Wuxi timur China dengan mesin pembuatan cip yang paling canggih, termasuk sistem litografi ultraviolent (EUV) melampau, kata Noh.

Beliau berkata SK Hynix tidak menjangkakan gangguan besar di kilang itu sekurang-kurangnya sehingga lewat 2020an, tetapi keadaan boleh menjadi lebih teruk jika Washington enggan melanjutkan pengecualian sementara pada satu ketika dan mula menguatkuasakan sepenuhnya kawalan eksportnya. – AP

Gambar fail menunjukkan Logo SK Hynix dilihat di Pameran Elektronik Korea di Seoul, Korea Selatan. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -