Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  SK Telecom tingkat pelaburan AI

  SEOUL, 2 OKT – Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SK Telecom, syarikat wayarles terbesar Korea Selatan berdasarkan langganan, mendedahkan pelan hala tuju syarikat untuk maju ke hadapan sebagai firma kecerdasan buatan (AI) global dalam tempoh lima tahun akan datang dengan mengembangkan perniagaan dan teknologinya berdasarkan pembantu perkhidmatan AI.

  Pada sidang akhbar yang diadakan di Seoul baru-baru ini, CEO SK Telecom, Ryu Young-sang memperkenalkan ‘strategi piramid AI’ baharu firma itu, yang memfokuskan kepada tiga bidang utama: infrastruktur AI, transformasi AI dan perkhidmatan AI.

  Ia adalah kunci untuk merealisasikan matlamat firma sebagai ‘firma AI global’ dengan mencipta inovasi perindustrian baharu, katanya.

  “Peluang emas AI telah bermula. SK Telecom cuba melancarkan revolusi AI secara agresif.

  “Memandangkan pengendali telekomunikasi tidak mempunyai warisan, revolusi AI adalah peluang yang pasti untuk kami,” kata CEO itu.

  “Kami akan mencipta model perniagaan yang boleh dilakukan oleh pengendali telekomunikasi untuk berdaya saing dalam pasaran.”

  Atas sebab itu, syarikat telekomunikasi telah merancang untuk menggandakan pelaburannya dalam perniagaan berkaitan AI daripada 12 peratus dari 2019 hingga 2023 kepada 33 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang sehingga 2028 untuk mencapai jualan lebih daripada 25 trilion won (AS$18.5 bilion) pada 2028.

  “Inovasi yang dicetuskan oleh AI generatif telah pun mencipta nilai baharu dalam semua bidang industri, masyarakat dan kehidupan kita.

  “SK Telecom akan mempercepatkan keupayaan pelaksanaan kami dan terus mengembangkan pelaburan dalam sumber berkaitan AI berdasarkan strategi yang bertumpu pada kemandirian dan kerjasama,” kata Ryu. – ANN/The Korea Herald

  Ryu Young-sang bercakap semasa sidang media di ibu pejabat SK Telecom di Seoul baru-baru ini. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...