Skandal ‘dieselgate’, tiga bekas ahli lembaga didakwa

FRANKFURT AM MAIN, 6 OGOS – Pendakwa Jerman mengatakan hari ini bahawa mereka telah mengemukakan tuduhan penipuan terhadap tiga bekas ahli lembaga pengarah Audi dan seorang pegawai kanan yang telah bersara dari syarikat automobil berhubung dengan penipuan ‘dieselgate’.

“Keempat-empat defendan dituduh melakukan penipuan, perakuan dokumen palsu dan iklan jenayah,” kata pendakwa Munich dalam satu kenyataan, tanpa menyebut nama mana-mana individu tersebut.

Bekas ketua eksekutif Audi, Rupert Stadler telah didakwa secara berasingan dan akan hadir di mahkamah pada 30 September.

Martin Winterkorn, bekas CEO syarikat induk Audi, Volkswagen (VW), juga telah didakwa dan sedang menunggu pembicaraan.

VW mengaku pada tahun 2015 melakukan ujian penipuan kepada 11 juta kenderaan di seluruh dunia.

Perisian yang dibina pada motor enjin menjadikan kereta nampaknya mengeluarkan lebih sedikit pencemaran berbahaya di makmal daripada di jalan raya.

Bekas pegawai kanan itu dituduh telah memulakan pengembangan mesin untuk kenderaan Audi, VW dan Porsche yang dilengkapi dengan ‘defeat devices’ yang menimbulkan penipuan, menurut pendakwa raya. Bekas ahli lembaga pengarah yang dituduh telah mengetahui mengenai manipulasi itu dan gagal untuk mencegah penjualan kenderaan Audi dan VW yang terjejas pada beberapa waktu antara Oktober 2013 dan September 2015. – AFP