Skandal jarum suntikan punca peningkatan HIV kanak-kanak

RATO DERO, PAKISTAN – Sejak anaknya didiagnosis menghidap HIV semasa wabak besar-besaran di Pakistan di kalangan anak damit dan kanak-kanak, Shahzado Shar seorang yang begitu miskin sering dipaksa untuk memilih antara makanan dan ubat.

Anaknya yang berusia lima tahun merupakan salah seorang daripada ratusan yang didapati positif pada tahun 2019 setelah doktor pemberi maklumat mendedahkan skandal yang melibatkan penggunaan semula jarum di wilayah selatan Sindh.

Jumlah pesakit dengan cepat bertambah dan dua tahun kemudian jumlahnya melebihi 1,500, menurut data dari kementerian kesihatan wilayah.

Pusat ujian dan rawatan HIV terbesar di Pakistan didirikan di Rota Dero setelah berlakunya bencana itu, dengan mengeluarkan ubat-ubatan anti-retroviral yang menyelamatkan nyawa.

Tetapi keluarga yang terjejas mesti menanggung kos lebih lanjut yang timbul dari penyakit itu sendiri.

Seorang juruteknik makmal mengambil sampel darah daripada seorang lelaki untuk ujian HIV. – AFP
Gambar bertarikh 25 Mac 2021, menunjukkan seorang juruteknik makmal menunjukkan kit SD BIOLINE HIV-1/2 3.0 untuk menguji HIV di sebuah pusat sokongan rawatan HIV di Rato Dero, di wilayah Sindh selatan. – AFP
Hakima Shar yang dikatakan positif HIV kelihatan memasak untuk keluarganya bersama anaknya yang juga positif HIV di pangkuannya. – AFP
Pakar urologi tempatan, Imran Akbar Arbani ketika ditemui AFP di Rato Dero. – AFP
Gambar menunjukkan seorang ibu bersama anaknya yang positif HIV menunggu giliran mendapatkan rawatan HIV. – AFP

“Mereka memberitahu kami untuk menjalani ujian lebih lanjut di hospital swasta, tetapi kami tidak mempunyai cukup wang,” kata Shar kepada AFP, menjelaskan bagaimana anaknya terus mengalami demam, sakit perut dan ginjal.

Sekitar 30 orang kanak-kanak lain juga positif HIV di kampung kecil mereka di Subhani Shar, hanya beberapa kilometer dari Rato Dero.

Hospital awam Pakistan, yang kebanyakannya terletak di bandar-bandar, sering menjadi huru-hara dan tidak cekap, menyebabkan keluarga di luar bandar bergantung pada klinik swasta yang tidak mampu dibiayai yang sering menggaji doktor tanpa lesen.

Sekurang-kurangnya 50 orang kanak-kanak telah meninggal dunia sejak didiagnosis, kata pakar pediatrik Fatima Mir, dari Universiti Aga Khan di Karachi, yang telah menganalisis data – walaupun dia menjangkakan jumlahnya lebih tinggi memandangkan kekurangan zat makanan dan kemiskinan di kalangan keluarga di daerah itu.

Pihak berkuasa menyalahkan seorang doktor – pakar kanak-kanak yang popular di Rato Dero – kerana menjadi punca wabak tersebut.

Muzaffar Ghangro kini diikat jamin, dengan perbicaraan mahkamah berulang kali ditolak, menimbulkan kemarahan ramai keluarga.

Dia menafikan tuduhan yang dikenakan terhadapnya, dengan mengatakan doktor lain telah menuduh dia punca wabak menular kerana dengki dengan kejayaannya.

Penyelewengan ‘kejam’

Pengawalan jangkitan yang buruk berlaku di seluruh Pakistan yang miskin, di mana doktor sering menggunakan peralatan guna semula untuk mengurangkan kos – kerana keperluan atau ketamakan.

Doktor yang pertama kali mendedahkan skandal jarum kotor Sindh mengatakan tidak banyak yang berubah sejak 2019.

“Segala-galanya buruk seperti yang terjadi pada waktu wabak,” kata pemberi maklumat Imran Akbar Arbani, yang menyebut penyelewengan di negara itu ‘kejam’.

Arbani menyampaikan data mengenai wabak itu kepada media tempatan setelah mengetahui sejumlah anak damit menghidap HIV di Rato Dero, di mana dia mempunyai klinik swasta.

Dia mengatakan pihak berkuasa cepat bertindak pada waktu itu, tetapi disiplin itu telah merosot.

“Dalam tiga bulan pertama, dukun dan pengamal perubatan tanpa kebenaran dilarang dan klinik mereka ditutup, tetapi mereka mendapat izin kemudian,” katanya.

Rafiq Khanani, seorang doktor dan presiden Persatuan Penyakit Berjangkit Pakistan, mengatakan peraturan tidak berkesan atau diabaikan secara rutin.

“Jabatan pengawalseliaan hanya ada pada dokumen dan di pejabat… secara praktikal, mereka tidak berkesan.”

Setelah berlakunya skandal itu, kerajaan melarang penggunaan jarum suntik konvensional, dengan hanya menekankan pada jarum auto-lock sekali pakai yang tidak dapat digunakan kembali.

Tetapi seorang pegawai kesihatan Sindh yang tidak mahu disebutkan namanya mengatakan kepada AFP ramai doktor menghindari larangan itu dan masih membeli model yang lebih murah.

Di pusat ujian dan rawatan HIV Rato Dero, pesakit duduk menghadap layar televisyen sambil diberikan nasihat penjagaan kesihatan dalam Bahasa Sindhi tempatan. Seorang lelaki berusia 20 tahun yang lemah duduk diam dengan ayahnya, menunggu keputusan ujian HIV yang cepat.

Pakar pediatrik Fatima Mir berkata, ujian beramai-ramai yang berjaya membantu mengenal pasti mangsa krisis dan melambatkan penularan seterusnya. Tetapi Pakistan sekarang harus melampaui antiretroviral penting dan menawarkan perawatan yang lebih lengkap kepada pesakit, kata Ayesha Isani Majeed, ketua Program Pengendalian AIDS Nasional kerajaan, kepada AFP.

Ketika matahari terbenam di Subhani Shar, seorang ibu duduk bersama anak perempuannya yang terbaring di pangkuannya, menderita demam yang lain.

Hakima Shar mengatakan kadang-kadang dia lupa memberikan ubat – yang dapat mengawal virus dan membantu mencegah penularan – kepada anaknya yang berusia empat tahun, yang sering menolak untuk meminumnya.

“Kami sangat miskin… saya bangun setiap pagi dan mula bekerja, jadi siapa lagi yang akan memberinya ubat secara teratur?” kata ibu berusia 25 tahun, yang juga dijangkiti virus.

Ramai keluarga tidak pernah mendengar tentang HIV, tetapi sekarang ini, penyakit itu telah menguasai kehidupan mereka.

“Kerajaan tidak memberikan kita ubat antibiotik atau multivitamin dan kita tidak mampu untuk membelinya sendiri,” katanya.

“Habislah kita.” – AFP