Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Skim RB pastikan syarikat terus bertahan

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 JULAI – Penerbangan Diraja Brunei (RB) mengeluarkan beberapa skim untuk memastikan syarikat itu terus terapung dan bertahan di tengah-tengah pandemik COVID-19 yang menjejaskan perjalanan udara.

  Skim itu merupakan satu usaha untuk saling membantu syarikat tersebut melalui pengurangan jumlah kakitangan untuk datang ke pejabat dalam usaha mematuhi penjarakan sosial, penjarakan fizikal dan sebagainya, selain tidak cukup ruang untuk semua orang.

  Perkara itu dikongsikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah ketika menjawab persoalan mengenai isu cuti berbayar mandatori dan pembayaran balik cuti dari segi potongan gaji atau ansuran kakitangan RB pada Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan hari ini.

  “Oleh itu, saya rasa dengan membuat skim ini dapat mengurangkan pekerja datang ke pejabat. Oleh itu, kami mendorong mereka mungkin inilah masanya mereka dapat mengambil cuti mereka, dan ketika keadaan COVID-19 bertambah baik, ketika kita melakukan lebih banyak penerbangan dan seterusnya, maka semua orang dapat kembali dan membuat pekerjaan,” jelas Yang Berhormat Dato.

  Menurutnya lagi, ketika mereka meminta kakitangan mengambil cuti, ada antara mereka yang mengumpul cuti selama beberapa tahun, maka apabila diminta berbuat demikian, mereka tidak mempunyai hutang cuti.

  Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua menjawab soalan pada sidang media tersebut.

  Namun ada sebilangan yang tidak memiliki cuti mencukupi, maka pada akhir Mei mereka berhutang kerana tidak mempunyai cuti yang mencukupi untuk menampung dua bulan itu.

  “Oleh itu syarikat telah mengeluarkan beberapa skim untuk mereka membersihkan hutang cuti, untuk orang-orang yang berhutang ke syarikat itu. Mereka ini dikenal pasti daripada kakitangan bergaji bawah $1,500, kami memberi mereka lima hari percuma, dan bagi mereka yang telah melakukan pekerjaan sukarelawan misalnya di beberapa pertubuhan amal, setiap dua hari mereka bekerja di sana, kami memberi mereka percuma sehari,” jelas Yang Berhormat Dato.

  Menurutnya lagi, beberapa orang kakitangan RB ada yang mempunyai in-lieu, kerja lebih masa dan sebagainya, oleh yang demikian ia boleh digunakan untuk membersihkan hutang cuti tersebut.

  “Tetapi tentu saja, sebilangan daripada mereka mungkin mempunyai banyak cuti tertunggak yang harus mereka bayar kepada syarikat, jadi kami benar-benar mahu semua ini diselesaikan dalam 18 bulan akan datang, dan syarikat akan mula dijangka kembali normal dan mula terbang seperti dulu,” kata beliau.

  Namun mungkin ada antara mereka yang hanya mempunyai dua hari lagi untuk dibersihkan selepas semua pemotongan ini, maka kami membenarkan mereka membayar lebih daripada 18 bulan secara ansuran, tambahnya.

  “Bagi mereka yang masih berhadapan masalah, saya mendorong mereka untuk berjumpa pihak pengurusan secara langsung dan berbincang serta mencari jalan terbaik untuk menyelesaikannya,” katanya.

  “Ideanya adalah bukan untuk menyukarkan mereka. Saya rasa inilah keadaan yang kita cuba bantu satu sama lain. Kita seharusnya menganggap diri kita beruntung kerana kami tidak memecat pekerja tempatan kecuali jika mereka mempunyai masalah disiplin dan sebagainya.”

  “Jika anda yang membaca berita-berita luar, puluhan ribu orang dipecat. Di Royal Brunei (RB), seperti yang saya katakan sebelumnya, kami melakukan (pekerjaan) 5 peratus dari apa yang biasa kami lakukan, dan kami belum memecat mana-mana penduduk tempatan,” tekan Yang Berhormat Dato.

  Menurutnya, mereka berusaha melindungi syarikat dengan harapan bahawa pada suatu hari ketika kita berada di luar dari COVID-19, mereka dapat kembali normal, tidak perlu melatih orang dan sebagainya.

  “Ini adalah kaedah untuk cuba bertolak ansur antara pekerja dan majikan.

  “Saya tahu sebilangan pekerja mengatakan bahawa ini bukan salah mereka dan mengapa mereka harus dikenakan hukuman. Tetapi ini juga bukan salah syarikat. Ini bukan salah siapa-siapa. Kita semua terperangkap dalam situasi ini, tidak ada yang memintanya, jadi kita perlu bersama-sama mencari jalan penyelesaian,” tekan Yang Berhormat Dato.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...