Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  SM SMJA rai pelajar cemerlang

  Oleh Nurhidayah R.
  Gambar oleh Adib Noor

  ‘Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya’.

  Hakikatnya, bukan mudah untuk berjaya atau mencapai impian. Pelbagai cabaran pasti menjadi asam garam sama ada yang datang dari luar mahupun dari dalam diri sendiri.

  Apa yang penting, doa, usaha, ikhtiar dan tawakal perlu dijadikan sebagai prinsip dalam jati diri seorang ‘pejuang ilmu’.

  “Hidup adalah sebuah perjuangan. Untuk berjaya, kita memerlukan kerja keras dan sikap tidak mudah menyerah kalah. Setiap langkah kecil yang diambil pasti akan menunjukkan hasilnya suatu masa kelak.

  “Jadilah seorang yang positif, berusaha memperbaiki kelemahan diri dan tidak mudah berputus asa,” itulah antara kata-kata yang diungkapkan oleh Pengetua Sekolah Menengah Sultan Muhammad Jamalul Alam (SM SMJA), Hajah Norhashimah binti Haji Burut ketika menyampaikan ucapan alu-aluan pada Majlis Penyampaian Sijil Tamat Pengajian dan Anugerah Akademik Peperiksaan BC GCE O Level Tahun 2022 bagi SM SMJA, baru-baru ini.

  Majlis yang berlangsung di Dewan Sekolah Tinggi Perempuan Raja Isteri (STPRI) itu telah menyaksikan seramai 83 orang pelajar menerima sijil tamat pengajian BC GCE O Level Tahun 2022 dengan mendapat keputusan kredit 5 O dan ke atas.

  Pengetua SM SMJA semasa menyampaikan ucapan alu-aluannya.
  Hajah Norhashimah semasa menyampaikan anugerah kepada para pelajar yang diraikan pada majlis yang berlangsung baru-baru ini.
  Pengiran Ali Shafie hadir selaku tetamu kehormat.
  Antara pelajar SM SMJA yang diraikan baru-baru ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat bagi menyaksikan kemeriahan majlis berkenaan ialah Pemangku Penolong Pengarah, Jabatan Sekolah-sekolah, Kementerian Pendidikan, Pengiran Ali Shafie bin Pengiran Haji Abas.

  Sementara itu, majlis tersebut terdiri daripada lima kategori iaitu Anugerah Pelajar Cemerlang, yang diberikan kepada 27 orang pelajar yang mendapat kredit 8 O Level; Anugerah Galakan Pelajar Green Zone yang diberikan kepada 24 orang pelajar yang berjaya mengekalkan prestasi cemerlang dalam Peperiksaan Kelayakan BC GCE O Level Tahun 2022 mereka; Anugerah Pelajar Cemerlang A yang diberikan kepada lapan orang pelajar; Anugerah Penuntut Cemerlang Keseluruhan yang diberikan kepada seorang pelajar; serta sijil penghargaan dan trofi yang diberikan kepada seramai 16 orang guru yang menunjukkan kemajuan dalam subjek masing-masing.

  Dalam pada itu, Hajah Norhashimah turut berkata bahawa anugerah berkenaan sebagai suatu yang selayaknya dibanggakan kerana ia merupakan satu pengiktirafan atas usaha gigih yang telah dicapai sepanjang menjadi pelajar SM SMJA.

  “Walaupun kamu adalah kumpulan pelajar yang telah menghadapi cabaran besar dengan bermulanya pandemik COVID-19, akan tetapi dengan semangat kental dan usaha yang berterusan, Alhamdulillah, di sinilah kamu berdiri sekarang untuk meraikan kejayaan itu,” ujarnya.

  Beliau turut menyeru para pelajar agar sentiasa menyematkan moto sekolah iaitu ‘Siap siaga menuju jaya dan amal’ dalam jiwa mereka, di mana pun mereka berada, tanpa mengira betapa susahnya situasi mencabar yang dihadapi mereka.

  “Teruskan mempunyai pemikiran dinamik dan berdaya saing kerana cikgu percaya kamu berpotensi menjadi lebih berjaya pada masa akan datang lebih-lebih lagi untuk merealisasikan Wawasan Negara 2035,” ucapnya yang turut me-rakamkan pengiktirafan segala kejayaan itu atas usaha dan sumbangan para guru dan ibu bapa atau penjaga dalam sama-sama memperkasa prestasi pendidikan selama ini.

  Di samping itu, Hajah Norhashimah juga berkongsi pihak sekolah akan terus berusaha dalam meningkatkan kualiti pendidikan iaitu dengan menambah baik beberapa program supaya dapat memberi impak yang lebih berkesan kepada pencapaian para pelajar dan tenaga pengajar di sekolah tersebut.

  Antara yang telah diusahakan termasuk membimbing pelajar-pelajar dari segi pengurusan masa yang lebih teratur dan juga teknik pembelajaran aktif menerusi kaedah yang lebih berkesan.

  Sementara itu, semasa ditemui Media Permata, salah seorang pelajar yang sedang menunggu giliran untuk naik ke atas pentas bagi menerima Anugerah Pelajar Cemerlang, Awang Muhammad Ali Fahmi bin Yasni berkesempatan meluahkan keterujaan dan kesyukuran yang tidak terhingga ke atas pencapaiannya dalam meraih keputusan 8 O dalam Peperiksaan Brunei Cambridge GCE O Level bagi tahun lalu dengan sentiasa berusaha meyakinkan dirinya untuk menggapai sesuatu matlamat sebaik mungkin.

  Beliau turut menambah semasa mengimbas detik-detik menjelang peperiksaan, antara usaha yang dilaksanakan bersama rakan-rakan seperjuangan ialah dengan membuat ulang kaji beramai-ramai kerana dari situ mereka mampu menguatkan lagi ingatan masing-masing tentang permasalahan yang dihadapi dan di samping itu, sentiasa berdampingan dengan guru-guru.

  “Jika orang lain boleh, kenapa kita tidak? Itu yang saya lakukan sepanjang belajar di SM SMJA. Tiada rahsia untuk berjaya selain daripada belajar secara konsisten.

  “Jangan mudah putus asa kerana kejayaan tidak akan datang bergolek,” ujarnya lagi.

  Majlis turut diserikan dengan persembahan syair dan puisi yang disampaikan oleh dua orang ahli Kelab CCA, SM SMJA.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -