Solar Orbiter bantu rakam kutub matahari di angkasa

CAPE CANAVERAL – Eropah dan Solar Orbiter NASA melancarkan roket ke ruang angkasa untuk misi yang belum pernah dibuat untuk merakamkan gambar pertama kutub matahari yang sukar untuk didapatkan.

“Kami sedang dalam perjalanan ke matahari. Maju Solar Orbiter!” kata Cesar Garcia Marirrodriga, pengurus projek untuk Agensi Angkasa Eropah. “Ia adalah detik yang hebat, ia seperti tidak dapat dihalang lagi.”

Kapal angkasa yang bernilai AS$1.5 bilion akan menyertai NASA Parker Solar Probe, yang telah dilancarkan pada satu setengah tahun yang lalu, akan tiba mendekati matahari untuk mendedahkan rahsia-rahsianya.

Walaupun Solar Orbiter tidak cukup dekat menjelajahi untuk menembusi korona matahari, atau suasana luar matahari, seperti Parker, ia akan bergerak ke orbit dari luar pesawat yang unik dan akan merakamkan gambar dari atas kedua kutub matahari yang tidak pernah digambar sebelum ini. Bersama-sama dengan pemerhatian dasar yang kuat, kedua-dua ruang angkasa matahari akan menjadi seperti orkestra, menurut Gunther Hasinger, pengarah sains Agensi Angkasa Eropah.

“Setiap instrumen memainkan lagu yang berbeza, tetapi bersama-sama mereka bermain seperti simfoni matahari,” kata Hasinger.

Ilustrasi yang disediakan oleh NASA menggambarkan satelit Solar Orbiter di hadapan Matahari. NASA dan Agensi Angkasa Eropah menghantar misi ke matahari untuk mendapatkan pandangan dekat kawasan kutubnya. -AP
Roket United Launch Alliance Atlas V dilancarkan, di Kompleks Pelancaran 41 di Stesen Tentera Udara Cape Canaveral di Cape Canaveral, Florida. – AP

Orbiter Solar dibuat di Eropah, bersama dengan sembilan instrumen sains lain. NASA menyediakan instrumen ke-10 dan mengatur pelancaran lewat malam dari Cape Canaveral.

Hampir 1,000 saintis dan jurutera dari seluruh Eropah berkumpul dengan rakan Amerika Syarikat (AS) berada di bawah bulan penuh ketika melancarkan roket Atlas V United Launch Alliance, menerangi langit beberapa kawasan. Orang ramai juga tidak ketinggalan menyaksikan pelancaran itu menyebabkan jalan-jalan dan pantai sesak.

Roket itu dapat dilihat selama empat minit penuh selepas dilancarkan, seperti bintang yang menembusi langit malam.

Ahli saintis projek tersebut dari Eropah, Daniel Mueller teruja, menggelarnya “gambar yang sempurna.” Rakan sejawatnya dari NASA, Holly Gilbert, berkata, “Satu perkataan saja, Wow.”

NASA mengisytiharkan kejayaan mereka 1 jam setengah kemudian, apabila sayap Suria Orbiter itu dilepaskan.

Solar Orbiter, sebuah kapal angkasa seberat 1,800 kilogram dengan instrumen dan antenanya akan bergerak melintasi Venus pada Disember lalu dan sekali lagi tahun depan dan kemudian melintasi Bumi, menggunakan graviti planet untuk mengubah laluannya.

Operasi penuh akan bermula pada akhir tahun 2021, dengan pertemuan solar yang pertama pada 2022 dan lebih banyak lagi setiap enam bulan.

Solar Orbiter akan berada dalam jarak 26 juta batu (42 juta kilometer) dari matahari, di persekitaran orbit Mercury.

Sebaliknya, Parker Solar Probe telah melintasi 18.6 juta kilometer mengelilingi matahari, rekod sepanjang masa, dan menyasarkan jurang tipis 6 juta kilometer menjelang 2025. Namun ia tidak menuju hampir dengan kutub. Di sinilah Solar Orbiter akan membantunya.

Orbiter Solar akhirnya akan menghasilkan pemandangan 3-D penuh matahari, 150 juta kilometer daripada planet bumi.

“Dengan melalui Solar Observatory, kita akan dapat melihat struktur lubang besar ini,” kata Nicola Fox, pengarah bahagian heliofisik NASA.

“Di sinilah semua angin suria yang datang dengan cepat. Ini benar-benar pandangan yang berbeza.”

Untuk melindungi instrumen yang sensitif daripada suhu panas matahari yang terik, para jurutera mencipta perisai panas dengan salutan hitam di luar yang dibuat dari arang yang terbakar serupa dengan apa yang digunakan semasa prasejarah. Perisai haba yang bersaiz 10×8 kaki dengan ketebalan haba 3 inci (38 sentimeter) yang diperbuat daripada foil titanium mempunyai jurang di antaranya untuk mengurung haba. Ia boleh menahan suhu kepada hampir 1,000 darjah Fahrenheit.

Manakala, di dalam perisai haba tersebut memiliki lima lubang dengan pelbagai saiz yang akan sentiasa terbuka dan cukup tahan lama untuk instrumen sains membuat pengukuran dalam sinar X, ultraviolet, panjang gelombang yang boleh dilihat dan lain-lain.

Pemerhatian akan memberi kesan kepada bintang-bintang lain, memberikan petunjuk mengenai kemungkinan habitat dunia dalam sistem solar lain.

Di bumi, penemuan akan membantu saintis lebih baik untuk meramalkan cuaca, yang boleh mengganggu komunikasi.

“Kita perlu tahu bagaimana matahari menjejaskan persekitaran di Bumi dan juga planet Marikh serta bulan apabila kita bergerak ke sana,” kata Ian Walters, pengurus projek Pertahanan dan Angkasa Airbus yang merancang dan membina kapal angkasa. “Kami sangat bertuah selama 150 tahun yang lalu,” sejak ribut solar yang besar melanda. “Kita perlu meramalnya. Kita tidak boleh menunggu ia berlaku.

“Kapal angkasa Ulysses Alysses, yang dilancarkan pada tahun 1990, terbang di atas kutub matahari, tetapi lebih jauh dan tanpa kamera. Ia telah senyap selama lebih daripada satu dekad.”

Eropah dan kapal angkasa Soho NASA yang dilancarkan pada tahun 1995, masih menghantar data solar yang berharga.

Secara keseluruhan, lebih daripada sedozen kapal angkasa telah memberi tumpuan kepada matahari selama 30 tahun yang lalu. – AP