Sony ramal keuntungan AS$6.4 bilion

TOKYO, 4 OGOS – Sony meningkatkan ramalan keuntungan tahun penuh hari ini berikutan prestasi suku tahunan yang kukuh, walaupun ledakan pandemik yang dinikmati oleh sektor permainan semakin perlahan.

Syarikat gergasi hiburan dan elektronik pengguna Jepun kini meramalkan keuntungan bersih 700 bilion yen (AS$6.4 bilion) untuk tahun fiskal hingga Mac 2022, meningkat daripada anggaran sebelumnya 660 bilion yen.

Syarikat konglomerat itu mengatakan pendapatan kukuh dalam perniagaan produk muzik dan elektroniknya mengimbangi penurunan keuntungan operasi di sektor permainan pada suku pertama.

Untuk tiga bulan hingga Jun, keuntungan bersih meningkat 9.4 peratus pada tahun kepada 211.8 bilion yen.

Walaupun COVID-19 melanda banyak industri, sektor permainan adalah salah satu yang sedikit mendapat keuntungan, dengan permintaan melambung tinggi ketika orang mencari permainan untuk meluangkan masa ketika lama berada di rumah.

Pada tahun fiskal sebelumnya, Sony melaporkan keuntungan bersih tahunan terbesarnya, yang meningkat lebih dari dua kali ganda kepada 1.17 trilion yen pada rekod penjualan 8.99 trilion yen. – AFP