Southampton hambat The Blues ke penentuan penalti

LONDON, 27 OKT – Chelsea terpaksa bermain sehingga ke penentuan penalti buat dua pusingan berturut-turut untuk mara ke peringkat suku akhir Piala Liga ketika mereka berjaya menewaskan Southampton, manakala Arsenal yang banyak berubah menewaskan Leeds 2-0 kelmarin.

Kepa Arrizabalaga menjadi wira bagi Chelsea selepas dia melakukan beberapa aksi menyelamat lewat perlawanan untuk menafikan tempat Southampton ke peringkat lapan terakhir ketika perlawanan di Stamford Bridge berakhir 1-1 selepas 90 minit.

Kedua-dua gol terhasil beberapa minit di separuh masa kedua ketika Kai Havertz meletakkan Chelsea dihadapan sebelum Southampton melakukan serangan balas pantas apabila Che Adams melakukan tandukan bola melepasi Kepa, yang menghalang tendangan daripada Kyle Walker-Peters.

Penjaga gol Sepanyol itu menyelamatkan percubaan daripada Will Smallbone, Mohammed Salisu dan Lyanco untuk mengikat kedudukan sehingga ke penentuan sepakan penalti.

Kepa kemudian menyelamatkan sepakan Theo Walcott semasa penentuan penalti dan percubaan Smallbone tersasar. Chelsea mara walaupun penalti Mason Mount diselamatkan. – AFP

Reaksi penjaga gol Chelsea, Kepa Arrizabalaga meraikan dengan pemain Chelsea, Mateo Kovacic selepas penentuan sepakan penalti dalam perlawanan Piala Liga Inggeris menentang Southampton di stadium Stamford Bridge kelmarin. – AP