Southgate yakin England mampu ubati kesedihan

LONDON, 21 JUN – Gareth Southgate menegaskan pasukan England mampu mengatasi kesedihan ketika pasukan mudanya menyasarkan untuk meneruskan kempen Euro 2020 kembali ke landasan tepat dengan mencatat kemenangan dalam Kumpulan D menentang Republik Czech.

England kini terikat dengan empat mata dengan Republik Czech dan akan mengesahkan kedudukan teratas sekiranya mereka memenangi perlawanan terakhir peringkat kumpulan.

Kemenangan di Wembley terasa sangat penting buat England untuk membangkitkan semangat selepas mereka diejek semasa persembahan longlai seri 0-0 menentang Scotland pada Jumaat. Dengan kadar purata usia 25 tahun dan 31 hari, pasukan kesebelasan England menentang Scotland adalah yang termuda pernah mereka turunkan dalam kejohanan utama.

Dua pemain Chelsea, Mason Mount dan Reece James serta pemain Manchester City, Phil Foden sudah pernah menjulang trofi bersama kelab masing-masing, sementara Declan Rice dan Kalvin Phillips mendapat kepujian dalam penilaian mereka di Liga Perdana Inggeris.

Tetapi intensiti tidak seperti perlawanan kejohanan antarabangsa dan hanya sebilangan kecil pemain England ketika ini pernah merasainya. Kekurangan pengalaman dapat dilihat dalam kegagalan England mengekang Scotland.

Pasukan Southgate mencatatkan kemenangan tipis 1-0 ke atas Croatia dalam perlawanan pertama dan kebimbangan semakin meningkat dengan potensi bertemu Perancis di kelompok 16 terakhir, Jerman atau Portugal mungkin terlalu hebat untuk England.

Southgate mengambil maklum ia adalah proses pembelajaran buat England ketika mereka bersetuju dengan tekanan unik dalam kejohanan. “Ini merupakan sebuah pasukan yang kurang pengalaman, saya rasakan sekurang-kurangnya tiga kali bermain dalam kejohanan,” kata Southgate.

“Menentang Scotland yang terdiri daripada pasukan muda jadi pengalaman sangat berbeza bagi sebahagian daripada mereka, berbanding yang pernah mereka hadapi. – AFP

Reaksi pengurus England semasa menjalani sesi latihan bersama pasukan. – AP