SpaceX hantar semut, avokado ke angkasa

CAPE CANAVERAL, 29 OGOS – SpaceX menghantar semut, avokado dan lengan robot berukuran manusia ke Stesen Angkasa Antarabangsa hari ini.

Penghantaran itu dijadualkan tiba pada Isnin adalah penghantaran yang ke-23 syarikat tersebut untuk NASA dalam masa kurang dari satu dekad.

Roket Falcon yang dikitar semula berlepas ke angkasa pada waktu subuh dari Pusat Angkasa Kennedy NASA. Setelah kapsul Naga diterbangkan, penggalak tahap pertama mendarat tegak di platform lautan terbaharu SpaceX, bernama ‘A Shortfall of Gravitas’.

Pengasas SpaceX, Elon Musk meneruskan tradisinya untuk menama-kan kapal pemulihan penggalak sebagai penghormatan kepada penulis fiksyen sains, Lain Banks.

Kapsul Naga membawa lebih dari 2,170 kilogram bekalan, eksperimen dan makanan segar termasuk avokado, lemon dan juga ais krim untuk tujuh angkasawan stesen angkasa itu.

Gambar menunjukkan pelancaran roket SpaceX Falcon 9 dalam misi penghantaran bekalan untuk NASA ke Stesen Angkasa Antarabangsa dari Pad 39A di Pusat Angkasa Kennedy, i Pulau Merritt, kelmarin. – AP

Pengakap Wanita menghantar semut, udang dan tanaman sebagai subjek ujian, sementara para saintis Universiti Wisconsin-Madison menghantar benih dari telinga tikus, bunga kecil yang digunakan dalam penyelidikan genetik.

Sementara itu, lengan robot eksperimen dari syarikat Jepun, akan cuba melakukan tugas-tugas biasa yang lazim dilakukan oleh angkasawan.

Ujian pertama akan dilakukan di dalam stesen angkasa. Model robot Gitai Inc. yang akan datang akan menggunakan ruang untuk mempraktikkan satelit dan pekerjaan pembaikan lain, kata ketua pegawai teknologi Toyotaka Kozuki.

SpaceX terpaksa meninggalkan beberapa eksperimen sebelum ini kerana kelewatan akibat COVID-19.

Ini adalah percubaan pelancaran kedua, percubaan pada Sabtu lalu gagal oleh cuaca ribut.

NASA beralih ke SpaceX dan syarikat AS yang lain untuk menghantar kargo dan kru ke stesen angkasa, setelah program ulang-alik angkasa mereka berakhir pada tahun 2011. – AP