Spacex jalani ujian sebelum dilancarkan

WASHINGTON, 19 JAN – SpaceX hari ini akan mensimulasikan sistem menghentikan kecemasan kepada kapal angkasa tanpa pemandu, ujian terbesar sebelum ia dirancang menghantar angkasawan NASA ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Syarikat angkasa usahawan Elon Musk, di bawah perjanjian dengan NASA, akan melancarkan kapsul Crew Dragon dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida kira-kira jam antara 8 pagi dan 2 petang (1300 GMT)

Pengujian ini akan memeriksa keupayaan kapsul untuk membawa anak kapal dengan selamat sekiranya berlaku kecemasan perlepasan.

Satu minit dan 24 saat selepas berlepas, pada ketinggian kira-kira 12 batu di atas Atlantic, Crew Dragon akan melakukan lonjakan yang dirancang dari roket Falcon 9 yang membawanya ke atmosfera.

Kapsul itu gugur ke dalam air dan akan diperlahankan pergerakannya menggunakan payung terjun, manakala Falcon 9 dijangka terpisah.

Roket SpaceX berada pada pad pelancaran di Cape Canaveral di Florida. – AP

Roket boleh meletup dan mungkin mencetuskan ‘bola api,’ kata Benji Reed, pengarah pengurusan misi krew untuk SpaceX, pada sidang akhbar Jumaat lalu.

Ujian pada awalnya dijadualkan pada Sabtu, tetapi terpaksa ditangguhkan berikutan angin kuat dan laut bergelora di kawasan penarikan.

Kejayaan ujian ini adalah penting untuk SpaceX dan NASA, yang amat diperlukan untuk mengesahkan kapal angkasa untuk membawa angkasawan ke ISS tahun ini.

Sejak 2011, Amerika Syarikat (AS) telah diwajibkan untuk menghantar angkasawannya di roket Soyuz, Rusia, satu-satunya kapal angkasa yang terdapat di orbit sejak Amerika menghentikan pelancaran roket. Pada Mac 2019, SpaceX telah berjaya melakukan perjalanan pergi dan balik selama seminggu ke ISS dengan Crew Dragon.

Penerbangan pertama kapsul dijangka berlepas pada Mac, kata ketua program penerbangan komersial NASA, Kathy Lueder pada Jumaat lalu. – AFP