SpaceX lancar roket baharu

CAPE CANAVERAL, Fla., 12 April – SpaceX melancarkan roket besar keduanya dan untuk kali kedua telah mendaratkan kesemua tiga booster semalam, setahun selepas menghantar sebuah kereta sports dalam penerbangan ujian awal.

Roket Falcon Heavy yang baharu itu berlepas ke udara bersama satelit komunikasi bernama Arabsat, pelanggan berbayar pertama roket. Falcon Heavy ialah roket paling kuat yang digunakan hari ini, dengan 27 enjin digunakan pada pelancaran, dengan sembilan setiap booster.

Lapan minit selepas pelepasan, SpaceX mendarat dua daripada booster peringkat pertamanya di Cape Canaveral, bersebelahan, sama seperti yang dilakukannya pada tahun lalu. Booster utama mendarat dua minit kemudian di atas pelantar lautan beberapa ratus batu di luar pesisir. Ia merupakan satu-satunya misi pertama yang terlepas.

“Hari yang menakjubkan,” kata pengulas penerbangan SpaceX. “Tiga untuk tiga booster hari ini dalam Falcon Heavy, pencapaian yang menakjubkan.”

Falcon Heavy berlepas dari Pusat Angkasa Lepas Kennedy NASA, menggunakan landas yang sama yang membawa angkasawan Apollo ke bulan setengah abad lalu dan kru kapal angkasa lepas selepas itu.

Pantai dan lokasi berhampiran dipenuhi dengan pelancong dan penduduk tempatan yang tidak sabar-sabar menyaksi kan pelancaran tetapi kepulangan yang luar biasa dan dramatik booster kembar, diiringi oleh bunyi sonik. Jalan raya juga dipenuhi dengan orang ramai yang melihat pelancaran pada malam Rabu, yang terjejas oleh angin kencang.

Disebabkan ia merupakan versi roket yang dipertingkatkan, ketua SpaceX Elon Musk mengingatkan terlebih dahulu bahawa pelancaran mungkin akan gagal. Namun segalanya berjalan lancar dan satelit berakhir di orbit yang betul. Kakitangan SpaceX di ibu pejabat syarikat di California Selatan bersorak pada setiap kejayaan pelancaran dan terutamanya tiga pendaratan.

“Falcon telah mendarat,” kata Musk dalam satu tweet yang termasuk gambar kesemua tiga booster. – AP

Roket SpaceX Falcon membawa satelit komunikasi dari pad 39A di Pusat Angkasa Kennedy di Cape Canaveral, Fla. pada 11 April lalu. – AP