Sparks Co Flea Market kembali

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 16 OGOS – Dengan pelan de-escalation memasuki tahap baharu, Sparks Co Flea Market kembali bagi edisi ke-7, hari ini, yang berlangsung di ruang Bangunan Haji Munchit & Hajah Dayang Rapiah, Berakas.

Pasar lambak yang diadakan buat kali pertama sejak wabak COVID-19 itu dijalankan dengan penuh pemerhatian mengenai nasihat kesihatan awam di mana pengunjung diminta untuk mengimbas kod QR BruHealth dan mendapatkan pemeriksaan suhu badan serta digalakkan untuk menggunakan pembersih tangan yang disediakan sementara jumlah pengunjung dalam satu gerai dipantau ke tahap minimum.

Penjual juga diperlukan untuk mematuhi garis pandu Kementerian Kesihatan dalam menjalankan acara, seperti tempat pemeriksaan suhu badan, memakai penutup mulut dan hidung, penjarakan sosial termasuk gerai yang diletakkan tiga meter antara satu sama lain.

Kali ini, acara yang dianjurkan oleh Sparks Co Sdn Bhd itu menampilkan 12 vendor iaitu Dil Coffee Trail, Desserts By Mrs Khan, Lagenda Clothing, Pais C-Haji, Aminggunawan, Stackbn, In D box, NotJustPink, Kyna Popsicle, Stop.Lok.Go,  Moistjito dan BadCatchBN.

Acara sehari itu berfungsi sebagai platform untuk memenuhi dan menyokong perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tempatan sebagai dan untuk menyediakan pasar komuniti untuk barang-barang yang disukai, barang-barang baharu serta makanan dan minuman.

Selain itu, pelbagai aktiviti juga dikendalikan seperti pemberian baucar untuk pengunjung di My Favoureat Kopitiam dan baucar kepada 28 pengunjung pertama acara tersebut.

Salah satu kemuncak acara pada kali ini ialah pameran Trofi Liga Perdana, terutama untuk peminat Liverpool yang berbelanja sejumlah minimum akan dapat bergambar bersama piala, pingat dan selendang serta sesi mewarna untuk kanak-kanak.

Antara pengusaha makanan yang menyertai acara berkenaan.