SPL benarkan latihan penuh 1 sept

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 OGOS – Pasukan-pasukan pesaing kelab DPMM FC di Liga Super Singapura (SPL) akan dibenarkan untuk menyambung semula sesi latihan penuh bermula 1 September selepas pengumuman dikeluarkan oleh Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS).

FAS mengalu-alukan langkah yang dilaksanakan oleh jawatankuasa dari berbagai-bagai kementerian Singapura untuk membenarkan kelab-kelab menyambung semula sesi latihan penuh ketika mereka bersedia untuk kembali beraksi dalam perlawanan kompetitif.

Lapan buah pasukan daripada liga tersebut, tidak termasuk pasukan DPMM FC, telah menjalankan sesi latihan mereka sejak 20 Jun semasa fasa 2 pembukaan semula Singapura dengan mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan termasuk mengehadkan jumlah pemain hanya seramai lima orang dalam satu kumpulan.

FAS berkata, “Ini adalah langkah penting menuju menyambung semula latihan bola sepak kelab seperti biasa dalam musim SPL tahun ini.”

Badan pengurusan bola sepak Singapura akan terus bekerja sama dengan pihak-pihak kementerian yang berkenaan dan stakeholder dalam menentukan tarikh bagi meneruskan musim SPL pada bulan September ini.

Gambar fail aksi pemain DPMM FC cuba melepasi kawalan pemain Tampines Rovers dalam perlawanan yang dilangsungkan pada awal musim ini sebelum SPL menggantungkan musimnya kerana penularan wabak COVID-19.

Langkah-langkah yang dikurangkan hanya dibenarkan kepada kelab-kelab SFPL sahaja. Daripada sembilan pasukan liga dalam musim 2020, hanya DPMM FC sahaja tidak berpangkalan di Singapura.

FAS menambah bahawa kelab-kelab telah diberikan taklimat mengenai langkah-langkah pengurusan keselamatan yang perlu dipatuhi semasa sesi latihan dijalankan.

Sementara itu, DPMM FC telah mengadakan latihan sejak Julai selepas garis panduan telah dikaji semula dengan perkongsian peralatan dan tahap kontak minimum yang dibenarkan.

Pada peringkat permulaan pasukan yang berpangkalan di Negara Brunei Darussalam ini telah menyambung semula sesi latihan yang hanya melibatkan pemain melakukan latihan kecergasan dan menggunakan peralatan seperti tiang dan tangga.

Pasukan juara bertahan SPL telah menerima suntikan selepas garis panduan yang dikaji semula dalam pelan de-escalation bagi sukan berpasukan di mana jumlah had kumpulan telah ditingkatkan kepada 15 orang.

Musim SPL telah digantungkan sejak 24 Mac disebabkan oleh penularan wabak COVID-19.

DPMM FC memulakan kempen mereka dengan kemenangan 2-0 di laman sendiri menentang Tampines Rovers di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, dalam satu-satunya perlawanan liga dilangsungkan pada musim ini sebelum sekatan COVID-19.

Pemain pertahanan, Charlie Clough telah menjaringkan gol menerusi tandukan untuk meletakkan pasukan tuan rumah di hadapan sebelum penyerang Andrei Varankou melengkapkan kemenangan DPMM FC menerusi percubaan pada akhir perlawanan.

Pada Jun lalu, Tampines Rovers merupakan satu-satunya pasukan yang dilaporkan menjalani latihan mengikut garis panduan dengan jumlah kumpulan yang terhad di Our Tampines Hub dengan mengikut protokol kesihatan yang ketat.