Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

S’pura sambut kelahiran pertama anak panda gergasi

SINGAPURA, 15 OGOS – Singapura, kelmarin, telah menyambut kelahiran anak pertama panda gergasi ‘Jia Jia’ dengan pasangannya ‘Kai Kai’, di Safari River.

Menurut Wildlife Reserves Singapore (WRS), jantina anak panda seberat 200 gram itu belum dapat dipastikan dan akan diumumkan kemudian.

“Pada Julai, imbasan ultrabunyi menunjukkan tanda-tanda Jia Jia hamil dan sejak itu pihak kami senantiasa memantau perkembangannya,” kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif WRS, Dr Cheng Wen-Haur, dalam satu kenyataan di sini.

Dr Cheng yang juga Ketua Sains Hayat berkata panda gergasi betina itu mengalami kepseudobuntingan, iaitu keadaan bunting yang tidak benar walaupun terdapat simptom.

“Pada 10 Ogos ketika doktor haiwan menjalankan pemeriksaan ultrabunyi mendapati adanya janin dan degupan jantung,” kata Dr Cheng.

Pada April tahun ini, menurut WRS Kai Kai yang berumur 13 tahun dan Jia Jia, 12 tahun mula menunjukkan tanda-tanda ingin mengawan. Tempoh bunting untuk panda adalah lima bulan.

WRS dan Pusat Pemuliharaan dan Penyelidikan China untuk Panda Raksasa (CCRCGP) kemudian bekerjasama untuk memulakan pelan pembiakan.

Kai Kai dan Jia Jia yang berasal dari Pusat Panda Ya’an Bifengxia, Chengdu, China tiba di Singapura pada 6 September 2012. – Bernama

Jia Jia bersama anaknya dilihat di Sungai Safari di Singapura pada 14 Ogos. – Xinhua
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -