Spurs mudah benam Southampton

LONDON, 6 Dis – Tottenham bangkit daripada kekalahan aksi tetangga mereka kepada Arsenal dengan menewaskan pasukan bergelut, Southampton, 3-1 awal pagi tadi dan menunjukkan bos baharu Southampton, Ralph Hasenhuttl, mengenai tugas besar yang perlu dihadapinya.

Hasenhuttl dinamakan sebagai pengganti Mark Hughes awal minggu ini dan menyaksikan perlawanan di Wembley namun dalam sejam awal ia adalah pemandangan yang menyakitkan.

Hasenhuttl akan mengambil alih tugasan daripada pengurus sementara Kelvin Davis, yang akan menjadi tangan kanan pengurus baharu itu, akan mendapat sedikit semangat apabila menyaksikan permainan Southampton yang lebih baik pada 30 minit terakhir sehingga berjaya meraih gol sagu hati menerusi Charlie Austin.

Tetapi ketika itu mereka sudah ketinggalan tiga gol, dengan Harry Kane, Lucas Moura dan Son Heung-min tersenarai sebagai penjaring Spurs.

“Ia adalah perlawanan yang sukar selepas minggu lepas, ketika kami bermain tiga perlawanan besar,” kata bos Spurs, Mauricio Pochettino kepada BBC.

Kecuaian di bahagian pertahanan Southampton telah membenarkan Spurs mendapat gol pembukaan seawal minit ke-9.

Skuad kendalian Pochettino tidak mahu memberikan peluang kepada Southampton untuk menjadikan perlawanan itu sukar dan dua gol dalam 10 minit awal separuh masa kedua telah menamatkan permainan. – AFP

Son meraikan jaringannya bersama Kane selepas menjaringkan gol ketiga Spurs ketika menentang Southampton di Wembley. – AP