Saturday, October 1, 2022
33.3 C
Brunei

Squid Game menang drama bersiri terbaik di Emmys

-

SEOUL, 13 SEPT – Drama survival yang menjadi fenomena di Korea Selatan Squid Game menjadi drama bukan bahasa Inggeris pertama memenangi anugerah pelakon dan pengarah terbaik bagi kategori drama bersiri di Anugerah Primetime Emmy, lapor agensi berita Yonhap.

Penerbit, pengarah dan penulis skrip ‘Squid Game’ Hwang Dong Hyuk, membawa pulang hadiah Pengarah dan Penulisan Cemerlang untuk episod pertama siri Netflix, Red Light, Green Light, pada Edisi ke-74 anugerah berprestij di Teater Microsoft di Los Angeles pada Isnin.

Beliau bersaing dengan Mark Mylod, Cathy Yan dan Lorene Scafaria dari Succession, Ben Stiller dari Severance, Jason Bateman dari “Ozark” dan Karyn Kusama dari Yellowjackets.

Ini adalah kali pertama siri TV bukan Inggeris memenangi Emmy, penghormatan yang paling didambakan dalam industri TV Amerika Syarikat.

Hwang mengucapkan terima kasih kepada platform penstriman global Netflix kerana memberi ruang terhadap siri rancangannya mengakses pasaran global.

Orang ramai menyapa siaran televisyen menunjukkan kemenangan ‘Squid Game’ bagi anugerah pelakon dan pengarah terbaik kategori drama bersiri di Anugerah Primetime Emmy. – Bernama

“Saya benar-benar berharap Squid Game bukan siri bahasa Inggeris terakhir saya untuk dicalonkan di Emmys, dan saya juga berharap ini juga bukan kemenangan terakhir saya.”

Pelakon utama Lee Jung Jae turut memenangi kategori Pelakon Utama Dalam Siri Drama, menewaskan Jason Bateman daripada Ozark” Brian Cox dan Jeremy Strong dari Succession”, Bob Odenkirk dari Better Call Saul dan Adam Scott daripada Severance.

Secara keseluruhan, “Squid Game” telah memperoleh enam gelaran Emmy: dua kemenangan pada Isnin dan empat di Emmy Seni Kreatif yang diadakan minggu lepas.

Filem yang boleh diakses menggunakan platform Netflix itu memperoleh 14 pencalonan di Emmys tahun ini.

Ia adalah siri asal paling popular Netflix pernah ditonton, dengan jumlah tontonan sebanyak 1.65 bilion jam dicatatkan pada empat minggu pertama.

Musim kedua Squid Game kini dalam penggambaran. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -