Rakyat Sri Lanka mengundi setelah ditunda akibat virus

COLOMBO, 5 OGOS – Rakyat Sri Lanka keluar mengundi dalam pemilihan parlimen hari ini walaupun di tengah-tengah wabak COVID-19, ketika keluarga Rajapaksa yang berkuasa berusaha mendapatkan mandat baharu untuk terus berkuasa.

Pemilihan parlimen telah ditunda dua kali kerana wabak virus itu, tetapi akhirnya berlangsung pada hari ini bermula jam 7 pagi (0130 GMT) dengan langkah-langkah kebersihan yang ketat untuk mencegah penularan penyakit itu.

Keluarga Rajapaksa memerlukan majoriti dua pertiga untuk mengembalikan perubahan perlembagaan yang diperkenalkan oleh pentadbiran sebelumnya yang mengehadkan kuasa presiden.

Penganalisis menjangkakan mereka akan memperoleh majoriti dengan mudah di parlimen dengan 225 kerusi.

Keputusan pertama dijangkakan pada Khamis malam, dengan penghitungan akhir dijadualkan pada akhir hari Jumaat.

Orang ramai mula berbaris di luar tempat mengundi bahkan sebelum dibuka di seluruh pulau, di mana 16.23 juta dari 21 juta penduduk layak untuk mengundi.

Jumlah perolehan meningkat hingga 30 peratus di sebahagian besar negara di Asia Selatan dalam tiga jam pertama, kata pegawai pilihan raya.

“Terdapat kira-kira 20 orang di depan saya, tetapi memerlukan waktu hampir satu jam untuk mengundi,” kata seorang wanita di pinggir bandar Kaduwela di ibu kota Colombo, merujuk kepada langkah-langkah kesihatan di gerainya. – AFP

Pengundi menunggu dalam barisan dalam pilihan raya parlimen di sebuah pusat pengundian di Colombo. Pengundi Sri Lanka memilih hari ini untuk sebuah parlimen baharu kerana keluarga Rajapaksa yang berkuasa meminta mandat baharu untuk memperkuat kuasa mereka. – AFP