Sri Lanka mohon dana AS$2.2 bilion dari China

COLOMBO, 25 FEB – Sri Lanka berusaha mendapatkan AS$2.2 bilion dari bank China, kata kerajaan hari ini, setelah pinjaman terbesar lebih dari satu dekad yang lalu mengakibatkan negara tersebut terpaksa menyerahkan pelabuhan strategiknya kepada China.

Menteri pasaran wang dan modal Nivard Cabraal mengatakan bahawa kerajaan berharap dapat menyelesaikan pertukaran bernilai AS$1.5 bilion dengan bank pusat China.

“Dalam dua minggu akan datang, kita harus dapat menyelesaikannya,” kata Cabraal kepada wartawan di Colombo sambil menyatakan bahawa dana tersebut akan digunakan sebagai ‘penampan’ untuk memenuhi keperluan mata wang asing kerajaan Sri Lanka.

Angka rasmi menunjukkan rizab asing Sri Lanka merosot kepada AS$4.8 bilion pada akhir Januari, terendah sejak September 2009 apabila jatuh kepada AS$4.2 bilion.

Pegawai mengatakan bahawa Sri Lanka juga dalam perbincangan dengan China Development Bank untuk pinjaman AS$700 juta yang bersamaan dengan AS$200 juta yang dikeluarkan dalam mata wang China.

Di bawah bekas presiden Mahinda Rajapaksa, antara tahun 2005-15, Colombo meminjam berbilion-bilion dolar dari China, mengumpulkan banyak hutang untuk projek infrastruktur yang mahal.

Ia sekaligus mencetuskan kebimbangan negara Barat dan India bahawa negara Lautan Hindi itu menjadi mangsa perangkap hutang China. – AFP

Seorang petani membawa padi di atas kepalanya di sebuah ladang di Kalutara di pinggir Colombo. Sri Lanka berusaha mendapatkan pinjaman AS$2.2 bilion dari bank China, menurut kerajaan hari ini. – AFP