Sri Lanka tamatkan kawalan harga barangan asasi

COLOMBO, 8 OKT – Kerajaan Sri Lanka hari ini menamatkan kawalan harga bagi makanan asasi dalam usaha untuk menghentikan perdagangan di pasaran gelap ketika kekurangan bekalan makanan semakin meruncing di tengah-tengah krisis mata wang asing.

Kabinet memutuskan untuk menamatkan kawalan harga bagi susu tepung, tepung gandum, gula dan gas petroleum dengan harapan dapat meningkatkan bekalan. “Harga mungkin meningkat sehingga 37 peratus di seluruh sempadan, tetapi kami berharap penjual tidak mengambil keuntungan berlebihan,” menurut pegawai dari kementerian perdagangan memberitahu AFP.

Kekurangan mata wang asing disebabkan oleh pandemik telah mengakibatkan kekurangan bekalan makanan, ubat-ubatan dan barangan keperluan lainnya bagi negara pulau yang mempunyai penduduk seramai 21 juta orang. Pihak kerajaan mengisytiharkan perintah darurat mengenai kekurangan bekalan makanan pada 31 Ogos dan mengenakan pencatuan.

Kerajaan memaksa petani untuk menjual hasil beras kepada agensi negara dan merampas beberapa buah gedung persendirian. – AFP