SSP bakal kurangkan 5,000 pekerjaan

LONDON, 1 JULAI – SSP, pemilik peruncitan makanan Britain di stesen kereta api dan lapangan terbang di seluruh dunia, mengatakan hari ini bahawa ia bakal mengurangkan hingga 5,000 pekerjaan di UK berikutan dengan pergerakan ekonomi yang perlahan akibat wabak koronavirus.

“COVID-19 terus memberikan kesan yang belum pernah terjadi sebelumnya pada industri pelancongan dan perniagaan SSP di semua geografi,” kata ketua eksekutif Simon Smith, yang bertanggungjawab terhadap jenama termasuk Upper Crust dan Caffe Ritazza.

“Kami mulai melihat tanda-tanda awal pemulihan di beberapa bahagian dunia dan mulai membuka unit ketika permintaan penumpang meningkat,” kata Smith dalam satu kenyataan.

“Namun, di UK pergerakan pemulihan terus perlahan,” tambahnya.

Syarikat ini menggaji kira-kira 9,000 orang di UK dan 40,000 di seluruh dunia. SSP mengatakan bahawa pihaknya menjangkakan hanya sekitar 20 peratus peruncitan makanan di Britain akan dibuka semula pada musim luruh, sambil menambah bahawa pengurangan pekerjaan akan menelan belanja kumpulan itu sehingga 10 juta pound (AS$12.2 juta, 10.9 juta euro).

SSP mengumumkan perundingan itu adalah bagi membentuk semula perniagaannya hari ini di tengah-tengah jumlah penumpang yang semakin merosot di lapangan terbang dan stesen kereta api di seluruh dunia. – AFP

Logo Upper Crust dilihat di stesen kereta api di London. SSP berkata ia bakal mengurangkan hingga 5,000 pekerjaan di UK berikutan dengan pergerakan ekonomi yang perlahan akibat koronavirus. – AFP