Thursday, March 23, 2023
22.9 C
Brunei

-

Stellantis beli usaha sama BMW, Mercedes

PARIS, 4 MEI – Pengeluar kereta AS-Eropah Stellantis berkata semalam ia telah mencapai persetujuan untuk membeli Share Now, usaha sama di antara syarikat gergasi Jerman BMW dan Mercedes, ketika ia bercita-cita menembusi pasaran perkongsian kereta.

Share Now akan diperoleh oleh anak syarikat perkongsian kereta Stellantis Free2move, kata kumpulan dalam satu kenyataan.

Perjanjian itu akan melihat perkhidmatan di ’14 bandar utama Eropah’ dan menambah armadanya sebanyak lima kali ganda, menurut kenyataan, yang membangunkan pemerolehan Opel Rent baru-baru ini di Jerman dan Austria.

Free2move juga akan ‘menambah lebih daripada 3.4 juta pelanggan kepada dua juta penggunanya,’ kata kumpulan.

Sementara tidak ada butir-butir kewangan dikeluarkan, pemerolehan itu kemungkinan besar ‘satu perjanjian tawaran’ untuk Stellantis, menurut pakar pasaran kereta Jerman Ferdinand Dudenhoeffer.

Harga yang akan dibayar untuk platform itu ‘melebihi 100 juta euro’, menurut sumber yang rapat dengan penjual.

Keputusan BMW dan Mercedes untuk menjalin usaha sama diadakan selepas perkhidmatan mengalami ‘tahun-tahun yang amat sukar’, ketika ia bergelut untuk mencatat perniagaan menguntungkan, kata Dudenhoeffer. – AFP

Gambar fail menunjukkan papan tanda Stellantis dilihat di luar Pusat Teknologi Chrysler di Auburn Hills, Michigan. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -