Stellantis, LG cipta bateri kenderaan elektrik di Ontario

DETROIT, 24 MAC – Satu usaha sama antara Stellantis dan LG Energy Solution Korea Selatan merancang untuk membina sebuah kilang bateri kenderaan elektrik yang besar di Windsor, Ontario, menggaji kira-kira 2,500 orang di seberang sungai dari Detroit.

Usaha niaga itu merancang untuk membelanjakan AS$4.1 bilion untuk membina kilang baharu di lapangan di bandar Kanada. Ia dijangka dibuka pada awal tahun 2024 dan akan dapat membuat sel dan modul bateri untuk lebih 500,000 kenderaan elektrik setahun.

Kilang itu akan membekalkan bateri untuk ‘sebahagian besar’ pengeluaran Stellantis di Amerika Utara, kata Syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini. Stellantis berkata usaha sama itu merancang untuk membina dua kilang bateri di Amerika Utara. Lokasi lain belum diumumkan.

Syarikat-syarikat itu dalam satu kenyataan berkata bahawa peringkat perbandaran, wilayah dan persekutuan kerajaan Kanada menyokong usaha sama itu, tetapi ia tidak memberikan butiran pelepasan cukai atau insentif lain.

Pembuat kereta itu, yang ditubuhkan tahun lalu dengan penggabungan Fiat Chrysler dan PSA Peugeot Perancis, ialah pembuat kereta keempat terbesar di dunia. Ia telah mengumumkan rancangan untuk menjual lima juta kenderaan elektrik menjelang 2030, dengan 50 peratus daripada jualan kereta penumpang dan trak ringan di Amerika Utara akan menjadi elektrik sepenuhnya menjelang 2030. Stellantis merancang untuk menjual 100 peratus kereta penumpang elektrik di Eropah menjelang 2030. – AP

Usaha sama antara Stellantis dan LG Energy Solution Korea Selatan merancang untuk membina sebuah kilang bateri kenderaan elektrik yang besar di Windsor. – AP