Monday, January 30, 2023
23.1 C
Brunei

-

Stesen minyak Hungary kehabisan bahan api

MARTONVASAR, HUNGARY, 2 DIS – Pemandu di Hungary semakin kekurangan minyak, gas dan diesel apabila had harga yang dikenakan kerajaan menekan pengendali stesen bebas dan menyebabkan syarikat tenaga negeri itu bergelut untuk memenuhi permintaan.

Ratusan stesen minyak di seluruh Hungary, memaparkan papan tanda kertas yang mengelirukan tergantung pada pam untuk memberitahu pelanggan apa yang ada — atau tidak — dan pada had harga dan kuantiti.

Papan tanda di satu stesen Martonvasar, sebuah bandar 20 batu di barat daya Budapest, ibu negara Hungary, memberitahu pemandu bahawa mereka hanya boleh membeli dua liter (1/2 gelen) bahan api pada harga rendah yang ditetapkan oleh kerajaan lebih setahun lalu. Had kuantiti itu, kata pemilik stesen, adalah hasil kegagalan syarikat tenaga negara MOL membuat sebarang penghantaran bahan api kepada perniagaannya dan banyak lagi seperti itu sejak tiga minggu lalu.

“Mereka mengurangkan bekalan kepada sifar, jadi bahan api dengan harga terkawal hilang sepenuhnya daripada pasaran untuk stesen ini,” kata Laszlo Gepesz, yang memiliki stesen kecil itu dan pengerusi bersama Persatuan Stesen Pengisian Bebas Hungary.

Had harga bahan api yang dikenakan oleh kerajaan populis Hungary pada November 2021 menetapkan harga maksimum untuk minyak petrol dan diesel pada 480 forint (AS$1.22) seliter.

Memandangkan harga pasaran terus meningkat, terutamanya berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada Februari, import bahan api Hungary telah merosot; pembekal asing mendapati negara tersebut merupakan tempat yang kurang menarik untuk dijual, berdasarkan mandat harga diskaun yang diberikan. – AP

Gambar fail menunjukkan papan tanda pada pam bahan api di stesen minyak bertulis ‘Pelanggan yang dihormati! Awda hanya boleh membeli 2 liter bahan api pada harga terkawal!’ di Martonvasar Hungary. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -