Tuesday, September 26, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  ‘Sudah terhantuk baru tengadah’

  CHITUNGWIZA, ZIMBABWE – Rachel Chikowe, 26, dan anaknya terbaring di atas katil sementara menunggu untuk menerima rawatan perubatan di sebuah klinik di Chitungwiza, sebuah bandar berhampiran ibu negara Harare.

  Suaminya, Kudakwashe Nyikadzino, dan dua anak mereka yang lain kelihatan risau berdiri di tepi katil.

  Susulan tidak mendapatkan vaksinasi, ibu dan tiga anaknya semua dijangkiti virus campak berjangkit.

  “Saya mendapatkan suntikan kerana kepercayaan. Apabila saya jatuh sakit, saya bertanya kepada orang lain dan mereka mengesyorkan vaksinasi, itulah sebabnya saya berada di sini,” kata Chikowe kepada Xinhua, ketika dia bergelut untuk bercakap dengan betul kerana sakit tekak.

  Pengalaman adalah guru terbaik, kata ibu kepada tiga anak itu.

  Kelihatan sebuah keluarga berada di klinik selepas mendapatkan suntikan di Chitungwiza, Zimbabwe. – Xinhua
  Seorang jururawat memberi suntikan kepada kanak-kanak di sebuah klinik di Chitungwiza. – Xinhua

  “Kepada mereka yang belum mendapatkan suntikan saya nasihatkan mereka datang untuk mendapatkannya kerana ini adalah penyakit yang boleh membawa maut,” kata Chikowe.

  Suaminya Nyikadzino berkata kerana agama, keluarga itu sebahagian besarnya menolak program vaksinasi kebangsaan.

  Di luar wad, tangisan kanak-kanak bergema di koridor ketika para ibu menunggu giliran bagi mendapatkan suntikan untuk anak mereka.

  “Kami datang untuk vaksinasi campak. Penting untuk anak-anak kita terhindar daripada demam campak kerana ia adalah penyakit yang boleh membawa maut, sebab itu kami datang untuk suntikan.

  “Penting untuk melakukannya tepat pada masanya kerana jika terlepas ia akan menjejaskan kesihatan kanak-kanak,” kata Esther Magweja, seorang ibu yang membawa dua anaknya untuk mendapatkan suntikan.

  Lebih daripada 6,500 kes campak telah dilaporkan di Zimbabwe sejak April tahun ini, dengan hampir separuh daripada kes telah direkodkan di wilayah Manicaland di mana terdapat bilangan yang tinggi orang yang tidak mahu pergi ke hospital kerana kepercayaan.

  Lebih 700 kematian juga telah direkodkan di seluruh negara dalam tempoh yang sama.

  Kebanyakan kes yang dilaporkan adalah dalam kalangan kanak-kanak berumur antara enam bulan dan 15 tahun daripada keluarga yang tidak mempercayai vaksinasi.

  Sebagai tindak balas, kempen vaksinasi bermula pada 29 Ogos lalu yang menyasarkan kanak-kanak berumur antara enam hingga 59 bulan.

  Tonderai Kasu, pengarah Perkhidmatan Kesihatan dan Alam Sekitar Perbandaran Chitungwiza, berkata kebanyakan kes dan kematian dalam wabak semasa adalah di kalangan kanak-kanak yang tidak diberi vaksin.

  “Selalu ada yang membantah vaksinasi, tetapi kami telah bekerjasama dengan pemimpin masyarakat di Chitungwiza, jadi saya gembira melaporkan bahawa kami telah berjaya mencapai ramai kanak-kanak yang secara tradisinya tidak akan diberi vaksin dalam kempen semasa,“ katanya.

  Selain itu, Kasu berkata wabak itu juga telah dikaitkan dengan gangguan aktiviti rutin vaksinasi oleh pandemik COVID.

  “Kami telah melalui beberapa sekatan nasional dalam tempoh dua tahun lepas kerana wabak koronavirus, dan apa yang dilakukannya ialah ia mewujudkan keadaan di mana ibu bapa dan penjaga tidak mudah membawa anak-anak untuk vaksinasi,” katanya.

  Selain itu, Kasu berkata sejak awal kempen vaksinasi di Chitungwiza, lebih daripada 33,350 kanak-kanak yang membantah terhadap sasaran populasi lebih 64,000 telah divaksinasi.

  Mercy Chamunorwa, seorang ibu, menasihatkan ibu bapa supaya mematuhi keperluan vaksinasi kebangsaan.

  “Saya nasihatkan mereka yang belum mendapatkan suntikan untuk anak mereka datang untuk vaksin.

  “Kami pada mulanya ragu-ragu tetapi kami bertekad untuk datang untuk suntikan, jadi mereka harus datang untuk vaksinasi anak mereka, mereka tidak sepatutnya takut anak mereka diberi vaksin,” katanya.

  Campak adalah virus yang mudah berjangkit yang merebak melalui udara melalui sentuhan langsung dengan titisan atau melalui penyebaran bawaan udara apabila orang yang dijangkiti bernafas, batuk atau bersin. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun lulus ubat Alzheimer oleh Eisai & Biogen

  TOKYO, 26 SEPT - Kementerian kesihatan Jepun pada kelmarin meluluskan pengeluaran dan penjualan ubat untuk penyakit Alzheimer yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Jepun Eisai...