Thursday, February 9, 2023
22.8 C
Brunei

-

Sudan bebaskan 1,636 banduan

KHARTOUM, 19 Julai – Pihak berkuasa Sudan kelmarin membebaskan 1,636 banduan sempena Hari Penjara Afrika tahunan.

“Inisiatif ini datang sempena Hari Penjara Afrika, di mana hari ini kita membebaskan 1,636 penghuni,” kata Pengarah Pentadbiran Umum Penjara, Pembaharuan dan Pemulihan Sudan, Gen. Hatim Al-Nur, pada acara perayaan di Khartoum.

Dia menjelaskan bahawa jumlah penghuni di Sudan dianggarkan kira-kira 21,000, yang kebanyakannya dijatuhi hukuman ringan.

Beliau mengulangi penambahbaikan penjara di Sudan, menunjuk usaha kerajaan yang serius untuk mengubah penjara menjadi institusi reformasi dan sektor produktif yang menyumbang kepada pembangunan negara.

Sudan kelmarin menyambut Hari Penjara Afrika buat kali pertama berdasarkan saranan persidangan Persatuan Perkhidmatan Pembetulan Afrika (ACSA) yang baru-baru ini diadakan di Kigali, Rwanda, dengan penyertaan 23 negara Afrika.

ACSA meluluskan perayaan tahunan untuk semua penjara di negara-negara Afrika pada 18 Julai sebagai ingatan kepada pejuang kebebasan akhir Nelson Mandela untuk mempromosikan keadaan penjara, meningkatkan kesedaran dan menyerlahkan kakitangan penjara sebagai melakukan perkhidmatan sosial yang sangat penting. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -