Sukan berbasikal berdepan kemerosotan ekonomi

PARIS, 14 APRIL – Tour de France bukan sahaja monumen Perancis, tetapi menjadi nadi ekonomi berbasikal profesional sendiri dan penganalisis takut dengan kesan yang berat jika krisis koronavirus memaksa untuk pembatalan.

Pengumuman dijangkakan dibuat minggu ini mengenai penundaan atau pembatalan ekstravaganza 21 hari yang kini dijadualkan akan bermula di Nice pada 27 Jun.

‘The Grande Boucle’, Jelajah yang dikenali di Perancis, adalah tonggak utama ekonomi yang menyokong 22 buah pasukan profesional dalam senarai 2020.

“Pembatalan jelajah akan menyebabkan kemungkinan kemerosotan ekonomi dalam sektor berbasikal,”kata Jean-Francois Mignot, Penyelidikan Saintifik Pusat Kebangsaan Perancis, yang mengarang buku ‘Sejarah Tour de France.’

Mengekalkan tarikh asal mungkin tidak akan berlaku dengan Perancis masih di bawah perintah berkurung sejak 17 Mac. Lebih dari 14,000 orang telah terkorban kerana virus itu di Perancis.

Selalunya, hampir 12 juta orang peminat beratur di sepanjang jalan ketika jelajah itu di bahagian desa Perancis dan bandar-bandar kecil dan bandar-bandar besar untuk tempoh tiga minggu setiap musim panas. – AFP