Sukarelawan muda Libya berjuang bendung penularan COVID-19

TRIPOLI – Ali Durman, 25, tidak pernah menyangka dia dapat membantu memerangi wabak COVID-19 di negaranya, Libya sebagai anggota pasukan sukarelawan anti-koronavirus yang penting.

Durman menghabiskan dua hari setiap minggu bekerja dengan kempen yang dipanggil Young People Against Corona, di mana dia bertemu anggota lain untuk rancangan membasmi lokasi tertentu di ibu kota Tripoli.

“Kira-kira empat bulan yang lalu, saya melihat di Facebook, iklan untuk pekerjaan sukarelawan yang berkaitan dengan memerangi novel koronavirus. Saya teruja dengan idea itu dan menghubungi pegawai kempen. Keesokan harinya, saya bergabung dengan mereka,” kata Durman kepada media.

Misi mereka dimulakan dengan meningkatkan kesedaran masyarakat tentang wabak koronavirus, di mana mereka membasmi lokasi awam dan swasta sebelum berlakunya penularan, menurut Durman.

“Kami membentuk satu pasukan terdiri dari lima anggota dan membasmikan seluruh kemudahan, walaupun sukar dan tidak ada pampasan kewangan,” katanya.

Beberapa ahli berbincang tentang bagaimana melakukan pembasmian kuman. – Xinhua
Gambar bertarikh 10 Jun 2020 menunjukkan beberapa ahli kempen Young People Against Corona membasmi kuman di sebuah hotel di Tripoli, Libya. – Xinhua

Dilancarkan pada awal bulan Mac oleh sukarelawan muda Libya, kempen Young People Against Corona kini menjalankan tugas membersihkan jalan dan menyediakan makanan untuk pekerja asing dan pekerja freelancer yang terjejas dari segi ekonomi oleh arahan penutupan sejak pertengahan bulan Mac.

“Setelah kami mengiklankan kempen untuk sukarelawan, lebih daripada 600 orang ingin bergabung, di mana kami memilih 120 orang muda, termasuk 54 orang wanita… dari berbagai tempat, bandar dan afiliasi,” kata Wasim Al-Kabir, pengarah eksekutif kempen itu kepada media.

“Memang benar bahawa perang itu menyebabkan keretakan sosial dan meninggalkan kesan antara orang-orang Libya,” kata Durman.

“Tetapi tindakan sukarelawan seperti itu memungkinkan pemuda Libya menunjukkan cinta kepada negara mereka.”

Asma Al-Darhoub, seorang sukarelawan lain dalam kempen itu, mengatakan bahawa mengambil bahagian dalam kerja sukarelawan adalah tindakan kemanusiaan.

“Saya seorang doktor dan saya cuba menyampaikan pengalaman saya kepada kumpulan anak muda ini. Kami ingin mencerminkan gambaran penting bahawa kami berdiri dengan orang ramai dalam kerja keras ini… tanpa tujuan kecuali melayani dan mengurangkan masalah di Libya,” Al- Darhoub memberitahu media.

Libya yang dilanda perang setakat ini mengesahkan 418 kes COVID-19, termasuk 62 orang sembuh dan lapan kematian, menurut Pusat Kawalan Penyakit Kebangsaan.

Jangkitan koronavirus pertama di Libya dilaporkan pada Mac lalu, sementara kematian pertama adalah pada April. Untuk memerangi virus yang mematikan itu, pihak berkuasa Libya menutup sempadan negara serta sekolah dan masjid, melarang perhimpunan awam, dan mengeluarkan perintah berkurung.

Kerajaan yang disokong PBB dan tentera yang berpusat di timur telah terlibat dalam konflik bersenjata yang mematikan di ibu kota Tripoli selama lebih dari satu tahun, sebelum kerajaan yang disokong PBB baru-baru ini mengumumkan pengambilalihan seluruh ibu kota dan seluruh Libya barat dengan mengusir tentera yang berpusat di timur. – Xinhua